Tänavu arutletakse Bilderbergi grupi kodulehe väitel kohtumisel Euroopa tuleviku, Hiina, Venemaa ja Brexiti teemadel, räägitakse ka kapitalismi tulevikust, tehisintellekti eetilisusest, sotsiaalmeedia relvana kasutamisest, küberrünnakutest ja “stabiilsest strateegilisest korrast”. Külaliste nimekirja saamiseks peab olema mingisuguse valdkonna liider. Kohtumisele kutsutakse tavaliselt poliitikud, ettevõtjad, akadeemikud ja isegi üksikud meediamaastikul tegutsevad inimesed. Ajakirjanikel pole siiski võimalust grupi arutelusid kajastada. Tänavusele kohtumisele oodati 130 inimest 23 riigist.

Valitsuskommunikatsiooni direktor Urmas Seaver märkis, et Eesti jaoks on oluline aktiivselt osaleda ja panustada kõrgetasemelistel rahvusvahelistel kohtumistel. “Kohtumine annab võimaluse tutvustada Eestit mõjukatele maailma liidritele, hoida häid suhteid Eesti sõpradega ja luua uusi sidemeid,” lisas ta. Kui mõned riigijuhid maksavad kohtumisel osalemise ise kinni, siis Ratase külaskäiku finantseerivad maksumaksjad.

Kuna kohtumine on äärmiselt salajane, näiteks ei tohi külalised seal ka paberile märkmeid ega protokolle teha, on inimesed erinevaid teooriaid jaganud, millega Bilderbergi grupi puhul siiski tegu on. Kõige levinuma vandenõuteooria kohaselt on grupp seotud Illuminaatide, Euroopa monarhide, USA tipp-poliitikute, mitmete pankade ja eraettevõtetega. Kohtumisele kutsutud väidavad aga seda, et üritusel ei langetata ühtegi otsust ning nad vaid soovivad erinevatel teemadel ilma avalikkuse tähelepanuta arutleda.

Independent kirjutas, et iga-aastaselt toimuvad protestiaktsioonid Bilderbergi kohtumiste lähistel, et avaldada meelt “ülemaailmse varivalitsuse” vastu. Vandenõuteoreetikute kohaselt on Bilderbergi kohtumisel osalevate liidrite eesmärk luua ülemaailmne valitsus, mis riigikorra järgi see aga töötaks, pole selge. Mõned vandenõuteoreetikud on kindlad, et tahetakse luua marksistlikel põhimõtetel ühtne süsteem. Teised arvavad, et üritatakse läbi suruda hoopis fašistlikku riigikorda. Erinevad teooriad on sarnased vaid selles, et inimesi soovitakse salaja koondada ühe suurema valitsuse alla.

Bilderbergi kohtumised said alguse 1954. aastal Hollandis hotellis nimega Hotel de Bilderberg, kust sai grupp ka nime.