Miks Te seekord ei kandideeri Keskerakonna juhiks?

Käesoleval aastal otsustasin kandideerida Keskerakonna juhatuse liikmeks ja teha oma tööd omavalitsuskogu esimehena.

Mida see näitab erakonna kohta, et keegi Savisaare vastu ei kandideeri?

Ükski mõistlik erakond ei vaheta esimeest poolteist kuud enne kohalikke valimisi. Eriti olukorras, kus Keskerakonna toetus on kõige kõrgem nii riigikogu valimiste kui ka kohalike valimiste kontekstis. Tema tööga esimehe kohal ollakse rahul. Ja seda, et kongress on nii tõsine asi, et sinna ei minda nalja tegema.

Avaldasite 2011. aastal lootust, et sisevalimistel tehtud korralik tulemus paneb erakonna Teie poolt esindavate seisukohtadega rohkem arvestama. Kas on nii läinud?

Arvan, et teatud määral küll. Kindlasti on erakond oma vigadest õppinud ning püüab varasemast enam arvestada kõigi oma liikmete seisukohtadega. Samas on oluline, et erimeelsused lahendatakse omavaheliste arutelude käigus, mitte meedia vahendusel, sest ainult niimoodi on võimalik ühtsema ja tugevamana järgmistele valimistele vastu minna.

Ühe konkreetse positiivse saavutusena tooksin välja, et Keskerakond on tänaseks tasunud kõik vanade valimiskampaaniate arved, mis oli kaks aastat tagasi tõsiseks väljakutseks.

Kas Keskerakond on muutunud kahe aastaga veelgi tsentraliseerituma võimuga parteiks?

Ei ole. Kõigi erakondade igapäevast tööd korraldavad erakonna juhatus ning büroo ning piirkondi juhivad kohapealsed inimesed. Näiteks kohalike omavalitsuste valimiste programmi väljatöötamisse on kaasatud kõik erakonna kogud, osakonnad, piirkonnad ja spetsialiste ka väljast.

Eelmiste sisevalimiste eel lubasite Keskerakonna isolatsioonist välja tuua. Kas see isoleeritus on tänaseks veelgi suurenenud?

Olen kindel, et see isoleeritus on vähenenud. Kõigi erakondade positsioone saab kõige adekvaatsemalt hinnata pärast 2013. aasta kohalikke valimisi ning 2015. aastal toimuvaid riigikogu valimisi. Tänaseid arvamusuuringuid vaadates näeme aga, et juba poolteist aastat toetab rahva enamus opositsioonijõude ning isolatsiooni jäämise oht varitseb pigem valitsuserakondi.

Kas näete end Keskerakonna europarlamendi saadikuna pärast järgmisi valimisi?

Järgmised Euroopa parlamendi valimised toimuvad teatavasti avatud nimekirjadega ehk Eesti rahvas otsustab 2014. aasta maikuus, keda ta soovib saata Euroopasse ennast esindama.

Keskerakonna Euroopa parlamendi valimiste kandidaadid selguvad minu andmetel ka seekord sisevalimiste tulemusena, kus näiteks 2009. aastal osales kakskümmend üks tugevat kandidaati. Seega sõltub minu kandideerimine erakonna liikmete eelistustest.