„Kui me räägime eurotsooni kriisist, siis oleme kuulnud viimasel aastal umbes sellist suhtumist, et kui me homme hommikul ära ei otsusta, siis eurotsoon kukub kokku. Tegelikkus on olnud hoopis teistsugune, on olnud tõsised diskussioonid, mis on nõudnud aega palju rohkem kui üks-kaks nädalat või kuu. Võtame kasvõi sellesama ESMi loomise, räägiti kevadel, et tuleb kohe ära teha, aga see on tänaseni loomata,“ kommenteeris Ratas rahandusmisnister Jürgen Ligi tänasel valitsuse pressikonverentsil avaldatud arvamust, et riigikogu ei suuda piisavalt kiiresti ESMiga seotud otsuseid vastu võtta.

„Rõhutan, et igasugused otsused, mis on seotud kohustuste võtmisega, sealhulgas ka ESM, tuleb viia aruteluks laiapõhjalisele institutsioonile, mis tagaks selle võimalikult suure läbipaistvuse,“ rääkis Ratas Delfile, lisades, et selliseks laiapõhjaliseks institutsiooniks on justnimelt seadusandilk võim.

„Seetõttu ma näen riigikogul üliolulist rolli ESMi heakskiitmisel või mitteheakskiitmisel. Kui see on heaks kiidetud, siis tuleb ka igasugused kohustused, mida ESMi raames Eesti riik peab võtma tuleviku osas, tuua täiskogu ette. Selles mõttes ühtib minu arvamus ka õiguskantsleri arvamusega, kes leiab, et kõik uued kliendid peavad tulema riigikogu ette,“ lausus riigikogu aseesimees.

Samas nõustus Ratas, et on üks erand, kus riigikogu ei saa ESMiga seonduvat arutada ja see puudutab rahaturu konfidentsiaalseid otsuseid. „See on tõesti erandjuhtum, kuid ka siin peab otsuse kiirus olema seadusandliku võimu, mitte valitsuse otsustada.“

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles tänasel pressikonverentsil, et riigikogu ei suuda ESMiga seotud tehnilisi asju sisukalt arutada. „Kiire, võõrkeelne, konfidentsiaalne tegevus. Kus on siin seadusandja koht?" küsis Ligi.