Saatejuht: Eeloleval reedel arutate koos teiste Balti peaministritega ka Rail Balticu ühisettevõtte juhtimist ja raudteetaristu haldamisega seotud lahkhelisid ja probleeme. Tähelepanu on juhtinud probleemidele ka kolme riigikontrolli ühisaudit.

Minu küsimus on: kas peale seda peaministrite detsembrikuist kohtumist on nüüd ametnike tasandil jõutud kompromissile ja kas te reedel saate nüüd tulla ajakirjanike ette ja teatada, et on ühtne ja efektiivne uus juhtimismudel, kas te saate teatada otsusest, et Rail Balticu valmides hakkab rööpaid ja liipreid Tallinnast Leedu-Poola piirini haldama ja hooldama üks keskne ettevõte, mitte igas riigis eraldi ettevõtte, või ikkagi on see Leedu vastuseis nõnda tugev, et reedel jätkate vaidlemist peaministrite tasandil ja tegelikult tulemust ei paista?

Jüri Ratas: Aitäh! Ma nüüd mõtlesin pikalt seda küsimust kuulates, vaadates välja - õues ilus ilm, ja inimesed näevad - päike paistab - tulevad siin kuulama Arp Müllerit ja Mirko Ojakivi huvitavas saates, ja sellised iseloomustavad omadussõnad – lahkhelid, probleemid, kõik on negatiivne ja paha..

Saatejuht: Kuidas teie kirjeldate seda Rail Balticu protsessi?

Jüri Ratas: Töine, töine protsess!

Saatejuht: Kõik suhted ei saa olla töised.

Ratas: Väljakutsuv protsess ja huvitav. Väga huvitav. Kuidas ei saa olla töised?

Saatejuht: Aga miks siis riigikontrollid näevad ainult probleeme?

Ratas: Mina vahele ei sega. Rääkige lõpuni, ma kuulan rahulikult lõpuni, palun.

Saatejuht: Teie ütlesite, et kõik on hästi. Riigikontrollid ütlevad, et kõik on halvasti.

Ratas: Mina ei öelnud, et kõik on hästi. Mina ütlesin, et inimestel on ilus ilm ja teie ütlete, et lahkhelid, probleemid, hallid toonid.

Saatejuht: Mis see ilm siia puutub?

Ratas: Sest inimesed tahavad positiivseid asju ka näha, mitte ainult.. inimesed tahavad näha ilusaid asju, ja ma ütlen, et positiivsed asjad hakkavad juhtuma. Me näeme ju - Saustinõmmes on see nurgakivi pandud ja asi läheb edasi.

Tõsi on muidugi see, et selles suures investeeringute projektis on muidugi vaja neid kohti, mida on vaja ületada. Ega selle vastu ma vaielda ei saa. Aga see, et seal on ainult probleemid ja lahkhelid ja riigikontroll ütleb ka, et kõik on hullusti.. ei ole ju nii, ei ole nii. Me teeme projekti mis on, ütleme 15 aastat, kui see kõik sai alguse, kui see ühel hetkel lõpeb. Siia vahele jäävad avalikud arutelud, siia vahele jäävad väga keerulised maade omandamised, siia vahele jäävad kindlasti ehitushanked. Kas ehituse kallinemised või odavnemised. Kus on siis see koht.. te tõite sisse Riias kohtumise.. Jah, ka mina ütlesin selle välja, et me juhtimisstruktuuris vajame suuremat efektiivsust, ümberkorraldusi.

Seda me hakkamegi 7. veebruaril Tallinnas arutama, kuidas siis just juhtimisstruktuuris suurendada efektiivsust, eeskätt just selles, et näiteks Eesti puhul meil on see eelprojekt niivõrd detailses staadiumis ette valmistatud, et siin võiks minna lähiaastatel väga paljudesse ehitushangetesse juba sisse. Nii et see saab olema tõesti üks peamisi arutelu kohtasid. Kui te küsite, kuidas ma siis ajakirjanike ette tulen? Noh ma arvan, et ma tulen ikkagi nii, nagu ma alati olen tulnud - tulen töiselt, tulen positiivselt ja ma usun, et me liigume teatud sellistes erinevustes, mis meil on, mis vajavad paikaloksutamist ja ühist positsiooni, kindlasti me liigume seal edasi.