"See oli Keskerakonna Tartu linna piirkonna juhatuse otsus ja peamine põhjus oli see, et koostöö piirkonna, juhatuse ja abilinnapea vahel ei laabunud. Seda usalduslikku suhet ei olnud," ütles Ratas Delfile.

Küsimusele, kas Ratas hääletas eile samuti Ranna parteist väljaheitmise poolt, vastas ta, et hääletus oli salajane ja juhatuse enamus oli Ranna väljaviskamise poolt, kaks liiget oli vastu ning üks jäi erapooletuks.

Rand ütles eile, et kuulis enda väljaheitmisest uudisteportaali vahendusel. "Otse ei julgenud kahjuks tõesti keegi seda öelda, et juhatus on sellise otsuse vastu võtnud. Mõne aja eest tuli mulle meili peale teade, et olen Keskerakonna ridadest välja arvatud," rääkis Rand ja lisas, et sealgi puudusid põhjendused, miks ta parteist välja heideti.

Varem on kirjutatud, et Keskerakonna Tartu piirkonna juhil Jaan Tootsil Rannale tööalaseid etteheiteid polnud, aga heidetakse ette vähest suhtlemist piirkonna liikmetega. "Mind väga huvitaks konkreetsed etteheited selle kohta, et ma ei oska suhelda," sõnas Rand eile.

Sisetüli Keskerakonna Tartu piirkonnas ja Ranna väljaheitmine

Septembris sai Jaan Tootsist Aadu Musta asemel Keskerakonna Tartu piirkonna juht. Näiliselt väikesest parteisisesest muudatusest kasvas suurem verevahetus. Oktoobri esimeses pooles jõudis meediasse, et ilmselt jäävad senised abilinnapead Rand ning Lepajõe töökohast ilma, kuna Toots heitis neile ette, et nad ei tegele piisavalt erakonnaga.

Kui Lepajõe oli oma sõnavõttudes tagasihoidlikum, siis Rand ütles korduvalt, et vabatahtlikult oma ametist ei lahku.

8. novembril kogunes Tartus Keskerakonna sealse piirkonna juhatus ja volikogu fraktsioon. Arutelul osalesid ka erakonna esimees Jüri Ratas, aseesimees Mailis Reps ning peasekretär Mihhail Korb. Ligi viis tundi kestnud koosolekul jõuti Monica Rannaga kokkuleppeni, et Rand esitab aasta viimasel tööpäeval tagasiastumisavalduse ja lahkub 1. jaanuarist ametist.

Rand kinnitas jaanuari alguses ERR-i uudisteportaalile, et läheb tööle, kuna teine osapool ei ole novembris loodud kompromissi kokkulepet täitnud.

Esialgu soovis Toots ametist priiks saada ka teise keskerakondlasest abilinnapea Madis Lepajõe, ent kuna tema on haiguslehel, siis tema osas ei ole kokkuleppeni jõutud ega seda ka tingimata otsitud.

Eile kinnitas Keskerakonna Tartu piirkonna juht Jaan Toots, et Tartu abilinnapea Monica Rand heideti erakonnast välja.

Toots ei öelnud, kes on Keskerakonna uued võimalikud kandidaadid abilinnapea kohale. Ta täpsustas vaid seda, et kaks kandidaati on olemas ning teistel liikmetel on võimalus veel kandidaate esitada.

Kuigi erakond tahab Randa abilinnapea kohalt maha võtta, on see võim Tartu linna volikogul. Tartu linna volikogus on tugev enamus Reformierakonnal 20 kohaga, millele järgneb SDE kaheksa kohaga. Keskerakonnal on vaid seitse kohta.

Keskerakonna juhatuse liige Jaak Aab ütles eile, et terve erakonna juhatus ei tea juhtumist nii üksikasjalikult rääkida kui Tartu piirkonna juhatus. Samas nentis ta, et olukorda võib iseloomustada usalduskriisina.