“Käesoleval aastal oma 25. juubelit tähistava Eesti Keskerakonna jaoks on mitu esimehe kandidaati pigem hea tava kui erand,” ütles Jüri Ratas Delfile.

“See näitab Rahvarindest võrsunud erakonna tugevust, laiapõhjalisust ning demokraatlikkust. Tuletan meelde, et eelmisel Keskerakonna kongressil seati üles lausa kümme esimehe kandidaati, kellest kuus ka delegaatide ees sõnavõtuga esinesid. Seega on igati ootuspärane, et tänavusel kongressil tuleb samuti välja mitu kandidaati,” leidis Ratas.

Ratas leiab, et igal keskerakondlasel on täielik õigus ja vabadus kandideerida Keskerakonna esimeheks ning tutvustada oma mõtteid ja programmi erakonnakaaslastele. “Inimene, kes kandideerib Eesti suurima erakonna juhiks peab väga selgelt enda jaoks mõtestama vastutuse koormat erakonnaliikmete, valijate ja kogu Eesti ees. Ühtlasi on aus ja õige, kui iga esimehe kandidaat ütleb avalikult välja, kas ta kandideerib lõpuni,” viitas ta olukorrale, kus kandidaat taandab enda kandidatuuri vahetult enne hääletust teise kandidaadi kasuks

Keskerakonna liikmed ootavad Ratase sõnul juhiks pürgijatelt selget nägemust ja ideid, kuidas erakonda tugevdada ning paremini valijate huvide eest seista. “Seetõttu kohtun igapäevaselt erakonna erinevate piirkondade ja kogudega, et vastastikku mõtteid vahetada. Olen saanud väga paljudelt erakonnakaaslastelt positiivset tagasisidet ja asjalikke ettepanekuid,” sõnas erakonna juhi kandidaat.

“Keskerakonna esimehena soovin muuta juhtimise laiapõhjalisemaks, rahaasjad korda teha ning tugevdada piirkondlikke üksusi ja erakonna kogusid. Minu eesmärk ei ole Keskerakonda ulatuslikult reformida, vaid erakonda edasi arendada ning taastada asjalik tööõhkkond. Eeskätt kandideerin Keskerakonna esimeheks, et tuua põhimõttelisi muutusi Eesti poliitikasse. Eesti inimesed väärivad õiglasemat ja laiapõhjalisemat poliitikat, kus kedagi ei jäeta kõrvale,” tutvustas Ratas kandideerimise põhjuseid.

Minu selge seisukoht on, et Keskerakonnas ei ole “omasid” ja “võõraid” ega üleliigseid inimesi.
Jüri Ratas

“Keskerakonna liikmed langetavad 5. novembril kongressil kaalutletud otsuse, keda usaldada järgmiseks kaheks aastaks erakonda juhtima. Tunnustan ja austan kongressi otsust sõltumata valimistulemustest. Ühtlasi tänan kõiki erakonnakaaslasi, kes on mulle toetust avaldanud. Paljude piirkondade ja Keskerakonna Seenioride Kogu otsus mind esimehe kohale üles seada annavad mulle täiendavat kindlustunnet,” rääkis Ratas.

Ratas tundis muret, et Keskerakonnas toimuvat kajastatakse võimuvõitlusena ning erakonda jaotatakse erinevateks leerideks. “Minu selge seisukoht on, et Keskerakonnas ei ole “omasid” ja “võõraid” ega üleliigseid inimesi. Keskerakond läheb pärast kongressi edasi ühtse meeskonnana, kuhu on oodatud kõik tänased ning uued liikmed ja toetajad, kes soovivad panustada Keskerakonna ja Eestimaa tulevikku,” kinnitas ta.

Yana Toom ei välista erakonna esimeheks kandideerimist

Keskerakonna Haabersti piirkond otsustas, et nemad esitavad erakonna esimehe kandidaadiks Yana Toomi.

Delfi küsimusele, kas ta võib teha nii nagu eelmisel aastal, kui ta enne hääletust taandas enda kandidatuuri Edgar Savisaare kasuks, jättis Toom kindla vastuse andmata. “Ma praegu ei ütle teile, kuidas ma käitun. Ma pean enne need asjad Edgar Savisaarega läbi rääkima. Tema vastu ma kandideerima ei hakka, see on selge,” kinnitas Toom.

“Ma saan aru, et ma olen erakonnakaaslaste silmis — ja ma olengi — see inimene, kes väga tugevalt toetab ja viib ellu Edgar Savisaare väljakujundatud ideoloogiat, nii et ma kaalun, mis ma teen. Kui on vaja, siis ma võtan ka selle vastutuse,” vihjas Toom võimalusele erakonna juhiks kandideerida.

Kõik esimehe ja juhatuse liikme kohale ning teistele positsioonidele esitatud kandidaadid peavad andma nõusoleku kandideerida hiljemalt 28. oktoobril.

Keskerakonna kongressil, mis toimub 5. novembril Paides, kandideerivad erakonna esimeheks Jüri Ratas ja Edgar Savisaaar.