"Pigem on minu arvates toimunudki veel enam sumbumine ja veel rohkem on hakatud teisitimõtlejaid karistama," ütles Jüri Ratas intervjuus BNS-ile. "Organisatsiooni mõttes on minu meelest täna meie erakond juhtimiskriisis," lisas Ratas.

Ratase sõnul ei tohi erinevad konfliktid Keskerakonda lõhkuda. "Pigem olen väga selgelt valinud täna erakonnas selle tee, et ühendada inimesi, kes on erakonnas ja leida nendega dialoog ka piirkonna tasandil, mis minu meelest on ülioluline," selgitas Ratas.

Suhted esimeheks kandideerinud Ratase ja valituks osutunud Savisaare vahel pärast kongressi praktiliselt puuduvad. "Me oleme kohtunud põgusalt ühel erakonna juhatusel ja põhimõtteliselt neid suhteid ei ole," rääkis Ratas. "Need ei ole kindlasti igapäevaselt ründavad e-kirjad või telefonikõned, aga need ei ole ka sellised, kus me koos püüaksime kuidagi seda erakonda edasi hoida," lisas ta.

Peale kongressi tõi Ratas positiivse poolena välja selle, mis toimub riigikogu fraktsiooni töös. "Minu meelest on see hea näide, et tegelikult me suudame väga hästi selle 26 liikmega, kes siin fraktsioonis on, leida ühisosa läbi diskussioonide," ütles Ratas. "See ei tähenda seda, et kõik on paigas, meil on siin ka vaidlused. Vaidlusi peabki olema, aga me suudame leida ühisosa," lisas Ratas.

Keskerakonna jõupunkt on Ratase hinnangul järjest enam nihkumas riigikogu fraktsiooni poolele. "Erakond peaks oma põhisuunaga olema ikka seal, kus on erakonna esimees, erakonna esimees peaks olema üks osa, kes seda kujundab, aga täna on erakonna esimees ühe omavalitsuse juht," tõdes Ratas.

Kui tihedalt suhtleb erakonna esimees Edgar Savisaar riigikogu fraktsiooniga ei osanud Ratas öelda. "Ma usun, et ta kindlasti suhtleb mingite fraktsiooni liikmetega, sest osa fraktsiooni liikmeid on ka erakonna juhatuse liikmed," rääkis Ratas.

Keskerakond valis 27. augustil Tallinnas toimunud kongressil esimeheks tagasi Edgar Savisaare, kelle poolt hääletas 925 kongressi delegaati. Jüri Ratas kogus 643 häält.

Kongressil kinnitas Keskerakond ka põhikirjamuudatused, mille järgi tuleb riigikokku või Euroopa Parlamenti kandideerivatel keskerakondlastel sõlmida erakonnaga notariaalne leping.

Muudatuste järgi võib erakonnast välja visata liikme, kes hääletab vastu riigikogu fraktsiooni otsustele või seisukohtadele või umbusaldab riigikogus või kohaliku omavalitsuse volikogus erakonna liiget.

Põhikirja muutmist toetas 856, vastu oli 274 ja erapooletuks jäi seitse kongressi delegaati.