Ratas kinnitas meediale pärast volikogu ees esinemist, et olukord on keeruline ja peaministrina on tema ülesanne tagada ministeeriumites töörahu.

Ta ütles, et ehkki Järvik on esitanud palve vabastada kantsler Illar Lemetti ametist laual, kuid Ratas teeb sellise otsuse, mis tagab töörahu. "Kindlasti kantslerit ei vabastata ega panda ametisse läbi avalike kirjade meedias," ütles ta.

Küsimusele, mis variandid üldse praegu Järvikuga seoses laual on, vastas Ratas, et laual on olnud üksnes tema tunnetus, mis sai riigisekretäri komisjoni aruandega kinnitust: Mart Järvik on ületanud oma pädevust.

Küsimusele, miks EKRE Mart Järvikust kinni hoiab, vastas Ratas, et ühelt poolt oli esialgu küsimus, kas EKRE juhid usuvad riigisekretäri aruannet või mitte. Ent kuna Mart Helme on öelnud, et tema selle erapooletuses ei kahtle, siis teiseks põhjuseks võib olla see, et EKRE-le on raske, et valitsusest on lahkunud juba kolm nende ministrit.

"Eks erakonnal olegi raske. Tean seda omast käest - eelmises valitsuses üsna lühikese perioodiga läks kolm ministrit. Loomulikult on see keeruline," ütles Ratas.

Ratas lubas valitsuspartneritega konsulteerida lähima 48 tunni jooksul ning avaldas lootust, et lahendus sellele pikaks kujunenud kriisile püütakse leida järgmise nädala sees.

Ratas ütles oma kõnes volikogule, et maaeluminister Mart Järviku pikaks veninud skandaali tuleb kannatlikult suhtuda. "Oleme selle pisut enam kui poole aasta jooksul teinud olulisi otsuseid, aga näinud ka tõrkeid ja muresid," märkis täna kolm aastat tagasi peaministriametisse astunud Ratas.

"Valitsused moodustatakse, kui erakonnad leiavad piisavalt koostöötahet ning programmilise ühisosa, mida koos ellu viia. Koalitsioonid lagunevad, kui kaob koostöösoov. Praegu on kõigist probleemidest hoolimata näha, et partnerid soovivad seda ühist osa väärtustada ning vajadusel kitsaskohtadele ühiseid lahendusi leida," ütles Ratas oma kõnes.

Sama joont on valitsus Ratase hinnangul hoidnud ka maaeluminister Mart Järviku ümber keerelnud skandaali osas. "Selle asemel, et võõbata ruum punastest joontest kirjuks ning ajakirjanduse vahendusel ultimaatumeid esitada, oleme pidanud õigemaks probleemidesse süveneda ning koos oma partneritega lõpuks ainuõige otsuseni jõuda. Ma usun siiralt, et käreduse ja karmuse asemel saavutab poliitikas enam kannatlikkuse ja koostööga," ütles Ratas.

Ratas jättis oma kõnes ilmselt tähelepanuta EKRE erakonnajuhtide juba skandaali varajases staadiumis esitatud ultimaatumi, et kui lahkub Järvik, kukub ka valitsus.