„Üha rohkem inimesi lahkub kodumaalt ning maapiirkonnad ääremaastuvad, ühiselt lahenduste otsimise asemel on valitsusparteid veendunud enda ilmavaate ainuõiguses ning ignoreerivad opositsioonijõudude, omavalitsusliitude ja isegi Riigikontrolli soovitusi,“ rääkis Ratas.

„Juba teist aastat järjest ei allkirjastanud omavalitsusliitude koostöökogu delegatsioon riigieelarve läbirääkimiste lõpp-protokolli. Selle otsuse tingis valitsuskoalitsiooni soovimatus omavalitsusliitude ettepanekutega arvestada – kuigi ei küsitud midagi ennekuulmatut. Ennekõike taotleti kriisieelse tulubaasi taastamist, kohalike teede piisavat rahastamist ning selgust õpetajate palgavahendite küsimuses,“ meenutas Ratas.

Riigikogu aseesimees nentis, et paigalseisust pääsemiseks on vaja taastada omavalitsuste kriisieelne tulubaas ning järk-järgult suurendada kohalikele teedele mõeldud rahastust. „Meil tuleb tagada inimväärsed elutingimused kõikjal Eestis. Lõppema peab Eesti perede alarahastamine – ja me ei räägi ainult lapsetoetusest, vaid ka huviringide ning haridussüsteemi rahastamisest.“

„Loomulik iive on juba aastakümneid negatiivne ning eelmisel aastal lahkus kodumaalt üle 10 000 inimese. Olukorra parandamiseks tuleb meil toetada omavalitsusi, haridusasutusi, lapsi ja perekondi kõikjal Eestis. Kui valitsuskoalitsiooni ainukene vastus on, et raha ei ole, siis tuleb leida viise tulude suurendamiseks, tuleb ümber vaadata riigi maksusüsteem,“ rõhutas Jüri Ratas.