Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimees Martin Helme viitas ministrite sagedasele vahetusele valitsuses ja soovis peaministrilt teada, kuidas see mõjutab valitsuse töövõimet.

"See on natuke tihe, vähem kui kord iga kuu tagant ja viimastel nädalatel kukub nagu keerduksest välja iga nädala tagant üks minister. Meile tundub, et me oleme jõudnud olukorda, kus teie valitsus enam ei ole töövõimeline, ja me oleme üheksa kuu kaugusel, veidi rohkem kui üheksa kuu kaugusel valimistest," märkis Helme.

"Kuidas te meile nagu annate seda kindlustunnet, et need järgmised üheksa kuud on Eesti siiski kuidagigi valitsetud ja et teie valitsusest ei pudene järgnevatel nädalatel või kuudel veel rohkem ministreid välja?" küsis Helme.

"Aitäh, hea küsija! Seda kindlust, et see valitsus on kuidagi valitsetud, mina teile küll ei anna. Aga seda kindlust, et see valitsus on hästi töökalt valitsetud, seda ma kindlasti teile annan," kinnitas Ratas.

Peaminister rõhutas, et valitsuse ambitsioonikusest, töövõimest ja heast koostöövaimust annab tõestust riigi eelarvestrateegia vastuvõtmine möödunud nädala lõpus.

Ratas tõi välja, et viimase riigi eelarvestrateegiaga tegi valitsus mitu põhimõttelist muudatust Eesti ühiskonnas ja Eesti elanikele, tõstes esile, et päästjate palka tõstetakse umbes 20 protsenti, politseinike palka 10 protsenti ja hoolekandetöötajate tasu ca 12 protsenti.

EKRE esimees ja fraktsiooni liige Mart Helme märkis, et nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski kui Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juht Helir-Valdor Seeder tegelevad oma reitingu tõstmisega, ning uuris, kas Ratas mõistab, et populaarsuse tõstmise tagatiseks on vastandumine omaenda valitsuses Keskerakonnale. "Kas te ei arva, et see on destruktiivne ja pärsib täielikult valitsuse töövõimet?" uuris Mart Helme.

Ratase sõnul on valitsus 90 protsenti oma tegevusplaanist täitnud ja sotsid ja IRL teevad head valitsuses head tööd. "Ma täna mõtlesin, kui ma neid teie küsimusi nägin, et ma tahaks öelda: EKRE, te olete nagu väga toredad. Te olete nagu majasokk sealt Astrid Lindgreni Karlssoni lugudest. Te ei jäta kunagi kasutama võimalust valju häälega kärkida ja kurjustada. Samas oli majasokk ka võrratu kokk ja seetõttu tegi tuju rõõmsaks paljudel, kellega ta hästi läbi ei saanud. Ma loodan siiski, et küll teiegi paha tuju paraneb ja te leiate endale lõpuks oma vanapoisi ehk onu Juliuse," ütles Ratas riigikogus saalis kõlava naeru saatel.

Ratas: usun, et Aab leiab väärika rakenduse

Martin Helme küsimusele, kuidas hindab Ratas poliitilise kultuuri seisukohalt riigihalduse ministri Jaak Aabi käitumist, kes hoidis jääknähtudega sõitmisega vahelejäämise enda teada ja ei teavitanud sellest kuu jooksul kolleege ega peaministrit, vastas Ratas, et alkoholi tarvitanuna rooli istumine pole vastuvõetav, kui Aab võttis vastu karistuse ja võttis ka poliitilise vastutuse.

Ratas arvas, et tagasiastumispalve esitanud Aab leiab väärika rakenduse. "Arvestades inimese, ma arvan, ikkagi võimekust ja omadusi ja teadmisi – ja kahtlemata tal neid on, olgu see sotsiaalvaldkond või riigi halduse valdkond või regionaalpoliitika valdkond –, siis ma usun, et nagu ta eile ütles pressikonverentsil, on ta tööjõuturul vaba mees. Kui te küsite, et kas me hakkame nüüd konkureerima – EKRE ja Keskerakond –, kes talle pakkumise teeb, siis teoreetiliselt võib, aga ma usun, et Jaak leiab väärika rakenduse."