„Oleme mõlemad huvitatud selliste tehnoloogiliste lahenduste väljatöötamisest, mis pakuvad meile tulevikus puhast energiat - Eesti põlevkivist sõltuvuse ja Jaapan söeenergia kasutamise vähendamiseks,“ sõnas Ratas. „Soovime Jaapaniga arendada koostööd näiteks vesinikutehnoloogia, ringmajanduse ja energia salvestamise tehnoloogiate arendamisel,“ lausus Ratas.

Jaapani keskkonnaminister andis ülevaate riigi kohalike omavalitsuste tegevustest kliimamuutustega võitlemisel.

Ratas avas täna Tokyos ka Jaapani rahvusvahelise koostöö agentuuri (JICA) ja Majandusorganisatsioonide föderatsiooni Keidanren korraldatud Eesti ja Jaapani ettevõtete äriseminari, mis keskendus e-lahendustele, roheenergiale ja arenguabi koostöövõimalustele kolmandates riikides. Peaminister Ratas kõneles Eesti e-riigist ning haridus- ja teadusminister Reps rääkis haridusteemadel. Keidanren on üks mõjukaimaid organisatsioone Jaapani ärimaastikul, mis ühendab 1412 ettevõtet ning 156 ettevõtlusorganisatsiooni.

1. veebruari hommikul sõidab Ratas koos Eesti ettevõtjate, haridus- ja teadusminister Mailis Repsi ning Riigikogu liikme ja Eesti-Jaapani sõprusgrupi esimehe Kaido Höövelsoniga Ichikawasse. Seal kohtub ta linnapea Hirotami Murakoshiga ning avab äriseminari. Seejärel suundub peaminister tagasi Tokyosse, kus toimub Eesti ja Jaapani ettevõtete äriseminar, mis on pühendatud digitaalsetele teenustele.

Äridelegatsiooni kuuluvad Eesti ettevõtted Star Cloud (e-õpikud), BugBox Ltd., Cleveron, K12 Technologies (e-kool), Admiral Markets Group, Elcogen, Balsnack International Holding, Planetway, Helmes, RaulWalter, DefSecIntel Solutions, Millennium Invest/Oryaku, Ecomatic, Datel, Aktors, Cybernetica, GoSwift, Tech Heroes Club ning välisministeeriumi ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) esindajad.