Luik, keda mõttekaaslased ja oponendid peavad üheks Eesti NATO-veduriks, kuulub Isamaaliitu, kirjutas Postimees.

Hoolimata oma erakondlikust kuuluvusest sai Luik aasta alguses peaminister Siim Kallase toel kutse minna tööle välisministeeriumi, kus ta nõunikuna tegeleb jätkuvalt NATO temaatikaga ning eriliselt Praha tippkohtumise järgsete arengutega.

Veel eelmisel nädalal oli Luik veel Kallase juhitava Praha delegatsiooni koosseisus, kuid kolmapäeval kadus tema nimi sealt. Postimehe andmetel oli selle põhjus kaitseminister Sven Mikseri loobumine, kuna Eesti delegatsioonile on ette nähtud vaid kaks VIP-kohta, mis on mõeldud peaminister Siim Kallasele ja välisminister Kristiina Ojulandile.

Mikseri loobumine tõi Kallasele Keskerakonna poliitikute surve, et Prahasse ei sõidaks ka isamaaliitlasest endine kaitseminister Jüri Luik.

Kaudselt tunnistas seda kolmapäeval ka peaminister Siim Kallas.

“Kui me otsustasime vähendada Prahasse sõitvat delegatsiooni ning arvasime sealt välja kaitseministrist poliitiku Sven Mikseri, siis on üsna arusaadav, et Prahasse ei sõida ka poliitikust ekskaitseminister Jüri Luik,” ütles Kallas Postimehele.

Rahvaliitu kuuluv parlamendi riigikaitsekomisjoni esimees Tiit Tammsaar nimetas seda arutuks poliitiliseks kemplemiseks. “Jüri Luik on Prahasse sõidu igati ära teeninud,” ütles ta.

Valitsuse lõplikult kinnitatud nimekirja järgi sõidab NATO Praha tippkohtumisele 14-liikmeline delegatsioon.

Eestit esindavad Prahas peaminister Siim Kallas, välisminister Kristiina Ojuland, kaitseministeeriumi asekantsler Margus Kolga, Eesti suursaadik Tšehhis Eve-Külli Kala, Eesti suursaadik NATO juures Sulev Kannike, peaministri välisnõunik Simmu Tiik, peaministri julgeolekunõunik Mari Tomingas, valitsuse pressibüroo direktor Daniel Vaarik, Eesti diplomaadid Brüsselis Lauri Lindström ja Sander Soone, Eesti diplomaat Prahas Jaan Hein, kaitseministeeriumi pressiesindaja Madis Mikko ja julgestuspolitsei ametnik Valter Pärn.