Seda, et Connecticuti algkoolis reedel toimunud tulistamisega analoogsete juhtumite põhjuseks on USA liberaalne relvapoliitika ja relvade kerge kättesaadavus, Estam ei usu. Pigem näeb ta probleemina õhtumaa üldist moraalset allakäiku.

"Asi pole selles, et vaimuhaigete arv oleks USA-s väga palju kasvanud võrreldes varasemaga. Vabameelsetes ühiskondades on lihtsalt võetud liiga palju üldiseid pidureid pealt, vähenenud on "common sense". Lisaks haiglaslikult nihestunud eneseimetlus heaoluühiskondades," ütles Estam Delfile.

"Tänapäeval võib juhtuda nii, et halvasti käituvat last ei kiideta ega karistatagi - s.t. teda ei takistata üldse. Minu lapsepõlves õpetati skautidele ja gaididele ikka ja jälle kuidas relvadega ümber käiakse, ja eriti veel seda, mis on keelatud," rääkis Estam.

Probleem asub kõrvade vahel
Estami arvates ei ole sagedaste tulistamisjuhtude puhul küsimus relvade kättesaadavuses, tema sõnul on terve mentaliteediga relvakultuur vaba ühiskonna normaalne osa. "Probleem asub inimeste kõrvade vahel, mitte selles, et täiskasvanud inimese relv on korralikult luku taha relvakappi paigutatud," ütles Estam.

"Probleemiks on hoopis Hollywood ja vägivallapornograafia levitamine. Kuidas sa saad oodata oma tegelikkusest irdunud lapselt, kes vaatab iga nädal kommertskanalites teab kui mitu jõhkrat märulit? Täiskasvanud inimese valmidus ja oskus end kaitsta on üks asi, kuid vägivalla banaalne fetišeerimine ning laste seas levitamine ei saa kunagi hästi lõppeda," leiab Estam.

Juhtum poliitilise kella külge
"Paljudes feodaalse minevikuga Euroopa riikides on alamad tänaseks dresseeritud uskuma, et kodanikul polegi mingit õigust ennast kaitsta. Puudub veel, et Connecticut looks pretsedendi, mis annab riigile võimaluse Ameerika rahva relvituks tegemiseks. Et antud juhtum riputatakse suure poliitilise kella külge, selles pole kahtlust," lisas Estam.

Küsimusele, kas taolistele juhtumitele on võimalik piiri panna ja neid ennetada, vastas Estam, et kerge see ei ole, kuid kui "talupoja mõistus ja piisav kogus ühiskondlikku tahtejõudu peaksid puuduma, pole see tõesti võimalik".

Jüri Estam on Eesti kommunikatsioonikonsultant, ettevõtja ja ajakirjanik ning endine poliitik. 1971–1975 oli Estam USA maaväe eriotstarbeliste vägede pioneeriväljaõppega allohvitser.