Äsja avatud Eesti Rahva Muuseumis (ERM) on ohtralt tähelepanu saanud ekraanil olev Neitsi Maarja kuju. Kui eksponaadi all olevat laiku jalaga lüüa, pudeneb figuur kildudeks. Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv parlamendisaadik Toomas Jürgenstein käis ERM-i avamisel ning tunnistas, et esmapilgul jäi skandaalne eksponaat hoopis märkamatuks.

Ei usu mina teadlikult usuvastastesse eksponaatidesse.
Toomas Jürgenstein

"Tunnistan, vaadata oli avamisel palju ja konkreetset eksponaati ma tähele ei pannud - ju ma käisin lihtsalt mööda. Aga hukkamõistmisega oleksin ettevaatlik," kirjutas Jürgenstein.

- Esiteks, tunnen paljusid ERMi inimesi ning pole nende hulgas neid, kes kirikule halba sooviksid. Ei usu mina teadlikult usuvastastesse eksponaatidesse.

- Teiseks, sellist ekraani võib ju mõista ka hoiatusena, kui lihtsalt me hoolimatusega (sõnaga, puudutusega või vahel puudutamata jätmisega) olulisi ja kalleid asju purustame või kellelegi haiget teeme. Kui palju meil on jõudu vastav liigutus tegemata jätta?

- Kolmandaks, võib olla ma eksin, kuid sain aru, et ekraani teisel poolel lähevad tükid madonnaks taas kokku. See sümboliseeriks, et tehtud mõtlematuid tegusid on võimalik parandada.

- Neljandaks, ajaloos olevaid valusaid asju ei tohiks unustada. Näiteks Tallinna 1524. aasta pildirüüsted, kust meenub Niguliste kiriku ettenägelik hoidja, kes lukuaugud tina täis valas ja pildirüüste oma kirikus ära hoidis.