"Praegu ma naudin täiega seda, mis mul on ja mida mult ära võetakse väga ruttu ja väga arusaamatult," vihjas Ligi oma välisministri portfellile.

Saate alguses USA presidendivalimisi kommenteerides ütles Ligi, et Trump oli tema arvates šokeeriv, tihti väga ebameeldiv ning ta tahaks unustada paljusid asju, millega Trump oma kampaanias silma paistis. "Aga mul on olnud tunne, et tal võib olla karisma, mis võib olla efektiivne asjas sees olles: näitlejavõimed, soojus," tõi Ligi välja.

Kuigi Hillary Clinton jättis endast kampaania käigus tsiviliseerituma mulje, läks ta siiski Trumpi kampaaniavõtetega kaasa. "Lõpuks tundus nagu oleks põrsaid ostetud. Kes teise peale rohkem ruigas, pidi andma ülekaalu. Nad mõlemad määrisid üksteist kokku. Ka Clinton ei suutnud oma üleolekut, professionaalsust hoida, läks Trumpi tooniga kaasa. Eks see ole tänapäeva poliitika asi: sisu jääb ruigamise varju," võrdles Ligi.

Välisminister tõi välja, et taolises heitluses ei anta võimalust teha sellist poliitikat, mis võiks olla riigivalitsemise mõte. "Argumenteeritud ratsionaalne poliitika, mitte meelelahutus. Poliitikutelt ei oodata haritust, seisukohti ega ka nende põhjendamist. Põhiline, kes on etenduses huvitavam," viitas Ligi ka sisepoliitilistele heitlustele.

Seejärel hurjutas ta poliitikuid, kes liigsele enesenäitamisele keskenduvad: "Poliitikud on vahest isegi rohkem selle kuvandi peal väljas kui mõned sokitootjad või õllemeistrid," lisas Ligi.

Praeguses olukorras, kus on teadmata Trumpi seisukohad presidendina NATO liitlaste asjus ning ühtlasi ka Eesti julgeoleku osas, peab Ligi oluliseks, et uues koalitsioonis oleks ka võimaliku tulevase vasakpoolse koalitsiooni leeris inimesi, kes välisjulgeoleku teemade eest seisaksid.

Suurimaks murelapseks pidas ta aga Keskerakonda. "Nädal aega tagasi öeldi, et NATO on kahjulik. On öeldud asju, mida ei usu, et Eestis öeldakse," viitas Ligi keskerakondlaste sõnavõttudele.

"Keskerakonna uus juht on kinnitanud, et erakond ei vaja muutusi. Muutuma peavad teised, Eesti peab muutuma. See on põhikontseptsioon, mille järgi uut valitsust kokku pannakse," lisas Ligi.

Saatejuhi küsimusele, kas Keskerakonna endine esimees Edgar Savisaar oli Reformierakonna võimu garant - nii, kui ta võimult kadus, kadus ka Reformierakond -, tuletas Ligi meelde, et Reformierakond on endiselt võimul ning uut valitsust veel ei ole. "Selge, et ühiskondlik meelsus oli viis ühe vastu. Iga erakond on vähemus, kui teda süstemaatiliselt kottida. Näidata, et Eesti on seisakus ja riik on see, kes ei lase areneda," kommenteeris Ligi. "Kui kellelgi on heade ideede pank, siis on see Reformierakond," lisas Ligi.

Reformierakonnale etteheidetud ülbet kuvandit kommenteeris Ligi järgmiselt: "Miks ta ülbe on? Ega me selle pärast ei saa lolli mängida ja langeda kuhugi muru tasemele, kui peale kohtumisi OECD või Euroopa Komisjoniga saame kokku ja ütleme, et põhilised asjad oleme teinud õigesti. Oleme olnud väga kinni ratsionaalses poliitikas, ratsionaalsed inimesed on tüütud, kui nad püüavad oma õigust taga ajada ja neil on seda õigust. Nad võidavad valimisi ja see ajab vihale," selgitas Ligi.

Ligi lisas, et IRL on olnud Reformierakonna eelistatuim partner võimul oldud aastate jooksul. Mis saab aga Eesti poliitikast edasi? "Oleme seda ehitanud ja võtame väga isiklikult poliitika muutusi, mida me oleme teinud ise," lisas Ligi.

Mis läks aga valitsuses valesti? Ligi tõi välja, et efektiivset valitsuskoostööd hakkasid segama õelutsemised nii volikogudes kui ka kongressidel ning hakati tajuma ajaraiskamist. "Mingid ebamugavad asjad lükati edasi. Mingis asjas öeldakse, et meil ei ole mandaati. Palju oli juhtumeid, kus lihtsalt lobiseti. Urmas Reinsalu on meister: võtab igas punktis sõna, ei saa aru, kas ta teeb nalja. Naljakas ja traagiline. Mingihetk sa talud seda, aga see ajab päevakorra lõhki. Märgid hakkasid vihjama, et huvi midagi ära teha ei ole," kommenteeris Ligi.

Kes oli reetur Reformierakonnast? "On riigikogu liikmeid, kes tunnevad, et ei ole otsustamises sees ja nurisevad. Ma kujutan ette paari inimest, kes võisid minna oma juttudes selleni, et teeme omavahel..." kommenteeris Ligi võimalikke arutelusid Reformierakonna ja Keskerakonna vahel.