Ligi ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et ta ei nõustu tänases Maalehes avaldatud artikli autori Peeter Ernitsaga selles, nagu oleks minister väitnud, et palgatõus on Eestis kõige suuremaks ohuks. Ministri sõnul ei ole ta midagi sellist kunagi väitnud.

Mis puutub aga artiklis avaldatud ettevõtja Ülo Pärnitsa väljaütlemisi, siis soovitas Ligi ärimehel palku esimesel võimalusel tõsta. "Küll aga soovitaksin Ülo Pärnitsal need palgad ära tõsta, kuna see on otseselt seotud SKP-ga, palk on lausa SKP valemi komponent," ütles Ligi. Minister lisas, et kui ettevõtjal on võime palkade tõstmiseks olemas, siis seda tuleks kindlasti teha.

Samas ütles Ligi ka, et kui rääkida palkade tõstmisest üldiselt, siis peaks palk ikkagi olema reaalne, mitte irreaalne, nagu seda olid buumiaja palgad. Palk peab ministri arvates olema selline, et see ei hävita konkurentsi ja rahandust ning on kooskõlas konkurentsi reeglitega.

Peaministri ülesannetes olev kaitseminister Urmas Reinsalu lisas, et temagi soovitaks Pärnitsal koheselt palku tõsta. Reinsalu sõnul on ka valitsuse poliitika olnud selline, et palku tuleb tõsta niipalju kui võimalik ja seda on ministri sõnul avalikus sektoris püütud ka teha.

Samuti lubas minister, et palku püütakse suurendada veelgi, kuid see, millistest sektorites täpsemalt ja kui palju palgatõusu on oodata, selgub juba eelarve läbirääkimiste käigus.

"Ettevõtjana ei tohiks ma sellist juttu rääkida," tunnistas suurettevõtja Ülo Pärnits tänases Maalehes palkade järsu tõstmise vajadusest kõneldes. "Ma räägin Eesti kodanikuna, kes tunneb sügavat muret, et nii me laostame oma alles loodud riigi."

"Ma võin palka vabalt kaks korda tõsta," teatab Pärnits. Tema kontsernis on üheksa firmat, mis annavad tööd umbes 500 inimesele.

"Viis firmat võivad vabalt tõsta, mingit probleemi ei ole," avameelitseb Pärnits. "Üks tuleb siis maha kanda. Aga ma ei näe siin mingit katastroofi. Meil on ühes firmas kuue inimese peale kasum kuus miljonit. Siin võiks vabalt kolm korda palka tõsta. Aga omanikud ei luba. Leiavad, ei ole mõtet, et see ei ole majanduslik."