Rolf von Hohenhau arvamus on oluline, sest see on nii valju, et ulatub
kaugele, sõnas Ligi Delfile. Tema hinnangul maksab Rolf Von Hohenhaul täiendavalt mõelda kahele asjale.

"Esiteks: kas kõik ajakirjandusest loetu vastab tegelikkusele. Teiseks: kas võimalus, et Saksa kohus 17 valitsuse ja parlamendi otsused sügisel olematuks muudab, paistab kena välja ja on Saksamaale endale igas mõttes hea," nentis Ligi.

Ligi sõnul jäi eelnevalt avaldamata puuduv osa vastusest ajakirja Wirtschaftswoche küsimusele, kas Saksa kohtuasi teeb talle muret.

"Ma ei tea, mida Saksamaa põhiseaduskohus seni teinud on. Info on ammu laual. Muidugi on põhiseaduskohus iseseisev – seda ma respekteerin. Minu töö on olnud sisendada hoopis Eesti parlamendile, kes on kõige aeglasem, et tuleb näha rahvusvahelist tervikut. Isegi kui Eesti on väike riik, on meil moraalne õigus ka teistelt riikidelt otsuseid nõuda. Võrreldes oma majanduse suurusega kannavad eestlased ESMis suurimat koormat," kõlas Ligi vastus.

"Eesti riigi sõnaõigus ei erine teiste riikide omast, intervjuus aga viitasin meie moraalsele õigusele eelarveteemadel sõna võtta nii meie poliitika vastutustundlikkuse kui maksevõimega võrreldes liikmetest kõige suurema panuse tõttu abipakettidesse," lausus Ligi.

"EFSFis on meie panus eriti suur, nii et meie huvi on kiirem ESM ainuüksi selle pärast. Aga nagu ka Wolfgang Schäuble, väljendasin küsimusele vastates muret eelkõige selle pärast, et kriisiohjamine viivitusteta tööle hakkaks," lisas Ligi.

Rahandusminister Jürgen Ligi kritiseeris Saksa väljaandes WirtschaftsWoche erakordselt teravalt Euroopa stabiilsusmehhanismi ESM-i seaduslikkuse arutamist Saksamaa liidupõhiseaduskohtus.

„See pole hea märk, kui liidupõhiseaduskohus Euroopa kiirust dikteerib,“ ütles Ligi intervjuus WirtschaftsWochele. Ligi ei suuda mõista, et Karlsruhes asuv kohus teeb otsuse alles septembri keskel. „Ma ei tea, mida liidupõhiseaduskohus seni teinud on. Informatsioon on juba ammu laual,“ ütles Ligi. Tema hinnangul ei saa eurotsoon omale nii pikka ooteaega lubada.

Baieri maksumaksjate liidu president Rolf von Hohenhau leiab, et Ligil on probleeme demokraatlike institutsioonidega ja kahtlustab teda ESM-i puhul isikliku asja ajamises.

Ta küsib, kas võib olla nii, et rahandusminister Ligi väljendab oma avaldustega isiklikku seisukohta ning püüdleb seega ka täiesti isiklike eesmärkide poole.

Von Hohenhau sõnul saab Ligi rahandusministrina ESM-i kuberneride nõukokku, kelle (salajane) palk koos (salajaste) lisatasudega ja teiste soodustustega (nagu maksuvabastused) võivad ilmselt ulatuda kümnete miljoniteni.

„Me mõistame küll, et see on ahvatlev ja kõik eurotsooni rahandusministrid – tulevased ESM-i nõukogu liikmed – ootavad kannatamatult ESM-i starti. Aga peate te siis sama julgelt jätkama ja Saksamaa põhiseaduskohut ründama? Puhtas saksa keeles: tegelge oma asjadega!“ soovitas von Hohenhau.