Raid ütles Delfile, et see vihastab Hiinat väga ning eriti seetõttu, et 28. septembril on Hiina riigipüha.

Raidi sõnul on küll kuuldusi, et Hiina saatkond kavatseb temaga sel teemal ühendust võtta, ent seni pole mitte keegi talle helistanud.

"Tegemist ei ole Hiina kodanikega," märkis ta ning rõhutas, et tegu on demokraatliku riigi õigusega üritust korraldada ning et Hiinal pole siin mingit õigust sõna võtta. "Ma ei reageeriks sellele niikuinii," ütles ta.

Tiibetlased ja uiguurid kannatavad enim Hiina sanktsioonide all.

Raidi eestvedamisel toimub Tallinnas 24.-26. septembril IV rahvusvaheline uiguuri naiste seminar. Seminari peaeesmärk on viia läbi konstruktiivne foorum, et arutada uiguuri naiste olukorda Ida-Turkestanis, mis asub Loode-Hiinas.

Esimene uiguuri naiste seminar toimus 2007. aastal Washingtonis.

Hiinas Xinjiangi provintsis elab 20 miljonit inimest, kellest pooled on islamiusulised uiguurid. Keskvalitsus viib omakorda läbi jõulist assimileerimispoliitikat, põhjendades seda sellega, et 3000 aastat tagasi siirdusid esimesed asukad regiooni aladele just Hiinast, uiguurid saabusid sinna aga 842. aastal pärast Orkoni riigi kokkuvarisemist.

Turgi rahvaste hulka kuuluvad uiguurid nõuavad Hiinas suuremat autonoomiat, loodud on ka sõltumatust taotlev Ida-Türkmenistani Sõltumatuse Liikumise (Kökbayraqi).

Augustis Eestit külastanud dalai-laama mitteametlikud kohtumised Eesti poliitikutega on pannud Hiina võimud Eesti suhtes karistusmeetmeid rakendama. Näiteks septembri alguses tühistati juba varem kokku lepitud põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi ametlik Hiina visiit.

Välisminister Urmas Paet on kinnitanud "Aktuaalsele kaamerale", et augustis Tallinnas toimunud poliitikute kõrgetasemelised kohtumised dalai-laamaga on Eesti ja Hiina kahepoolseid suhteid negatiivselt mõjutanud.