"Minu tähelepanu juhtis Kaido Kama, et Venemaa kultuuriministri asetäitja, kes oli päev varem esinenud vapustavalt Venemaa-meelse kõnega väikerahvaste kongressil, on meile nii lähedal. Astusin talle ligi ja küsisin otse: kas sa kirjutasid selle jama ise?" kinnitas inimõiguste instituudi vaatleja Raid Delfile ja Eesti Päevalehele.

"Ise, muidugi," vastas ehmunud minister.

"Aga saada see siis mulle, tee natuke lühemaks ja me avaldaks selle oma ajalehes," jätkas Raid, keda oli aseministri esinemise ajal kõige enam vihastanud lõik, kus ta mainis, et Venemaal on väikerahvaste laste seas suremus kõige väiksem maailmas.

"Meie ümber kogunes üha enam inimesi ja aseminister tundis end väga kehvalt," kirjeldas Kama Lahtis tekkinud olukorda.

Raidi sõnul kasutas Vene ametnik oma kõnes sõna "Rossija" üle saja korra ja kriitikat said kõik "peale pingviinide".

"Vaid Ukrainat ta ei maininud," märkis IRLi endine parlamendisaadik. "Selle peale nähvas Žuravski, et president Ilves kasutas oma kõnes korduvalt sõna okupatsioon ja üleüldse on eestlased setod välja suretanud ja assimileerinud. Ma küsisin, aga et mida on Moskva teinud Venemaa väikeste rahvastega, kes seal elavad? Tõin näiteks, et mitu mu sõpra on surnuks pekstud, vallandatud või lihtsalt tagakiusatud. Minister vastas, et tal selle kohta andmeid pole..."

Ka Venemaa väikerahvaid puudutavale küsimusele Žuravski midagi ei vastanud. Küll oli tal vastus Raidi küsimusele, kas president Putinil on alati õigus: "Jah, muidugi on Putinil alati õigus."

Välkarutelu kestis ligi 20 minutit, Raid sai küll aseministri visiitkaardi ja isikliku mobiiltelefoninumbri, aga on kindel, et seda arvamuslugu tema ajaleht kunagi ei näe.

Soome-ugri VII kongress toimus Lahtis kolmapäevast tänaseni.