Raidi sõnul oli just tema see, kes Troitski Eestisse kutsus. „Umbes kolm aastat tagasi hakkas see lahkumise jutt peale ja siis ma julgustasin teda igati,“ ütles Raid. „Peale seda Ukraina jama läks surutis Venemaal hulluks. Käisin tal seal mitu korda külas ja siis pidasime plaani, et kuidas ta Eestisse saada,“ rääkis Raid.

Järgmine samm oli leida Troitskile elukoht. Abikaasa leidis internetist perele Mähele korteri ning nüüdseks on Venemaal põhiliselt muusikakriitiku ja ajakirjanikuna töötanud mehel siinmail ka töökoht olemas: Raidi sõnul hakkab laia profiiliga Troitski õpetama Tallinna ükikoolis meediat.

„Meil on igasugused muud plaanid ka. Ta on ju tuntud tele- ja raadioajakirjanik ning midagi me selles vallas teeme kindlasti temaga ära,“ lubas Raid. Lisaks Tallinna ülikoolis õpetamisele on Troitski üks tulevatest väljakutsetest veel raadiosaade Eesti kohalikus raadios, mille kanal ja täpsemad asjaolud Raidi sõnul üsna pea avalikuks tulevad.

Raidi sõnul on muusika ja kultuuriga seonduv vaid üks osa Troitski palju laiemast haardest. „Ta on ikka selline ühiskonnakriitiline tegelane: näiteks oli ta Venemaal üks Greenpeace’i aktiviste ja üldse tsentraliseeritud võimu kauaaegne kritiseerija. Ta on isegi öelnud, et praegune Venemaa on mingis mõttes isegi hullem kui Nõukogude Liit enda suurriiklike jõhkrate ambitsioonide poolest,“ kommenteeris Raid sõbra varasemaid tegemisi.

Tartu muusikapäevade kaitseingel

Eestiga on Troitski seotud juba väga ammusest ajast. „Ta käis siin juba 70ndatel ja aitas Tartu muusikapäevade korraldamisel näiteks Rein Langi kunagi 80ndatel väga palju,“ rääkis Raid.

„Oli selliseid juhtumeid, kus näiteks ENSV julgeolekujõud muusikapäevad kriitikatule alla võtsid. Selle peale tõmbas Artemi Troitski Tartu muusikapäevad n-ö solgist välja: kirjutas keskajakirjanduses kiitvaid artikleid. Ning peale seda, kui Moskva ajakirjanduses olid ilmunud kiitvad artiklid, pidid kohalikud võimud muusikapäevad muidugi rahule jätma,“ selgitas Raid.

Troitski on Eestis viibinud veel küll alles mõned päevad, ent on selle aja jooksul juba alustanud ka eesti keele õpinguid. Raidi kinnitusel on mehel kindel plaan keelekursustele minna. „Praegu oskab ta mulle öelda küll ainult „Ulata mulle palun üks õlu“, aga paari kuu pärast saame ehk juba omavahel eesti keeles rääkida,“ rääkis sõber.

„Ma arvan, et ta on paljudele kohalikele venelastele siinkohal heaks eeskujuks: et aasta pärast räägib ta, ma usun, juba vabalt eesti keelt. Ta ju üritab juba praegu poes purssida,“ kiitis Raid Troitskit.

Raid kinnitab, et Artemi Troitskil niipea plaani Venemaale tagasi minna ei ole. „Ta tuli siia juba koos perega ja päriselt elama. Vene kultuuriga jääb ta ju ikka seotuks: Troitski on korduvalt öelnud, et tal ei ole Venemaa vastu midagi - Venemaa on ju tema kodumaa. Putin on see, kellega tal probleem on, ja kelle vastu ta on.“