Juhan Parts kommenteeris tänaseid endiste isamaaliitlaste kriitilisi avaldusi IRL-is valitseva hetkeolukorra kohta. Aseesimees Tõnis Lukas ütles, et partei ei ole siiani ühtseks erakonnaks muutunud ning ennustas, et enne järgmisi valimisi tekib uus erakond. Kriitiliselt suhtuvad olukorda ka Mart Nutt, Aimar Altosaar, Andres Herkel ja Andres Ammas.

"Ma arvan, et keegi nendest ei taha teha mingisugust uut parteid. Need inimesed on siiski 80ndate aastate lõpu ja 90ndate aastate tegijad poliitikas," kommenteeris Parts Delfile.

Parts ütles, et erimeelsused parteis ei ole enam ammu Isamaaliidu ja Res Publica vahelised. "Küsige näitaks Mart Laari või Seedri käest. Aga küsige ka mitmete Res Publica inimeste käest, kes ka võib-olla tahavad suuremaid rõhuasetusi väärtustele mingil ajahetkel."

Partsi sõnul on IRLi jaoks oluline tegu ja tulemus. "Taas kord püüda avada rohujuure tasandil teese, et kõik on halvasti, väärtused on visatud prügikasti, rahvuslus ei maksa midagi. Ma arvan, et selles osas me ei tegele kõige aktuaalsemate küsimustega, mis on täna Eesti riigi ees ja sellest tulenevalt Eesti poliitika ees," sõnas Parts.

Küsimusele, kas respublikaanid on tõuganud vanad Isamaaliidu tegijad eemale, vastas Parts, et erakonda juhib ju Mart Laar. "Kes siis teine juhib? Kas te kujutate ette erakonda, keda ei juhiks esimees? Teiseks. Poliitika on tohutu meeskonnatöö. Meeskonnatöö, mis poliitikas on, on hoopis keerulisem ja mitmepalgelisem, kui me seda ette kujutame."

Kes aga on siis Laari meeskond? Kas kampsunid? "Ma arvan, et Laari meeskond on suures osas tänane erakonna eestseisus," vastas Parts ja lisas, et paljude kujutelmades eksisteerivate tagatubade aeg on poliitikas möödas.