Graanul Investi nimeline firma teatas täna pressiteates, et vandeadvokaat Allar Jõks esindab firma juht Raul Kirjaneni Pressinõukogus vaidluses Postimehega seoses Postimehes avaldatud "spekulatsioonidega, nagu oleks Graanul Invest ostnud muudatuse menetletavas Elektrituruseaduses."

Artikkel puudutas Reformierakonna ja Keskerakonna saadikute häältega riigikogu majanduskomisjonis eelmisel nädalal heaks kiidetud ettepanekut toetada Graanul Investile kuuluva Helme Energia koostootmisjaama omatarbe eest taastuvenergiatoetuse maksmist, mis Postimehe andmetel toob firmale aastas sisse 400 000 eurot lisatulu.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ei pidanud elektrijaama enda käigushoidmiseks kuluva elektri eest taastuvenergia toetuse maksmist õigeks.

Postimees märkis ära, et Kirjanen annetas Reformierakonnale 2010. aasta viimases kvartalis 100 000 krooni. Jõks märkis pressiteates, et artiklis luuakse meelevaldne ja väär seos Reformierakonnale tehtava annetuse ja artiklis käsitletud seadusemuudatuse vahel.

"On kahetsusväärne, kui usaldusväärse väljaande juhtiv ajakirjanik edastab meelevaldseid ja ekslikke väiteid. Kui aga ajakirjandus muutub relvaks poliitilises võitluses, siis on meil kõigil põhjust olla murelik", teatas Jõks pressiteates. Pressiteade viitab ka kasvavale konfliktile Reformierakonna ja IRLi vahel:

"Allar Jõksi sõnul tegid teda ärevaks Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi sõnad selle kohta, et majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts lubas 21.10.2013 oma koalitsioonipartnerile, et kui Riigikogu majanduskomisjon ei hääleta Elektrituruseaduse muudatuste puhul nagu tema soovib, siis kirjutab Postimees sellest ühekülgse loo."

"Kui taoline väide vastab tõele, siis Allar Jõksi sõnul paneb see kogu artikli teise valgusesse ja selgitab, miks ajakirjanik eksis ajakirjaniku eetikakoodeksi vastu."

Juhan Parts: ettevõte tahab tarbijalt raha elektri eest, mis klientideni ei jõua

"Praegu käib survestamine, kus üks ettevõte tahab 4 miljonit eurot 10 aasta jooksul tarbijatelt täiendavat raha elektri eest, mis nendeni ei jõuagi. See on absoluutselt põhjendamatu. Kutsun ka tarbijaid selle vastu protesti avaldama," kommenteeris majandusminister Juhan Parts.

"Ma ei usu, et Tamkivi midagi sellist on öelnud, sest see ei vasta tõele. Minu sõnum koalitsiooni eestseisuses oli see, et juhul kui majanduskomisjon hääletab ühe ettevõtte huvid seaduseelnõusse sisse, hakatakse poolt hääletajate nimesid avaldama samamoodi kui aastal 2007, kui parlament tegi kingituse paljudele taastuvenergia tootjatele, lubades liiga kõrgeid toetusi," lisas ta.

"See on tüüpiline näide, kus soovitakse viia diskussioon sisust mujale, rünnates ajakirjandust. Tegelikult ootan, et riigikogu võtaks vastu elektrituruseaduse, mis kehtestab uue taastuvenergiatoetuste korra ja vähendaks lõpuks tarbijate koormust," leidis Parts.