„Pealtnäha on Tarandi esitamine lootusetu ettevõtmine või lausa kiusu ajamine,“ lausus Kivirähk. Hiljutine rahvusringhäälingu tellitud Emori küsitlus näitas, et 49 protsenti Eesti elanikest näeks presidendina Ilvest. Tarandit soovis presidendina näha 23 protsenti küsitletutest.

„Valiku tegemise õigus ja vastutus jääb poliitikutele, kuid seda otsust langetada on kindlasti lihtsam, kui on teada rahva eelistused,“ tõdes Kivirähk, kelle hinnangul peaks riigikogus kolme partei toetust omav Toomas Hendrik Ilves ikkagi saama volitused Kadriorus jätkamiseks.

Telefoniküsitluses uuriti 15-74-aastaste inimeste arvamust, mis ei ühti riigikogu valimiste elektoraadiga, täpsustas Kivirähk.

Küsitluse järgi toetaks Tarandit vaid 25 protsenti venekeelsetest vastajatest, märkis Kivirähk, ja lisas, et kindlasti ei ole suur osa mitte-eestlastest kuulnudki mingitest presidendivalimistest.

Eesti avalikkuses on presidenti harjutud nägema erakonnavälise figuurina ja sellisena käsitleb Kivirähki hinnangul Keskerakond ka Tarandit. Ilves jääb tema sõnul tagasivalimise korral aga teda toetavate erakondade pantvangiks.

Kivirähk on arvamusel, et mida räigemate väljenditega Tarandi kandidatuuri kritiseeritakse, sead suuremaks kasvab toetus talle.

Ametis olev riigipea ise on aga Kivirähu sõnul valinud sündsa käitumisviisi ja avaldanud valmisolekut pidada Tarandiga valimisdebatti.

„Eks kuuleme peagi, kui kõlavate lubadustega alustab Tarand ja kuidas Ilves talle vastab,“ lõpetas Kivirähk. „Parema riigivalitsemise huvides tuleb pöörata pilgud mitte niivõrd Kadrioru, kuivõrd Toompea poole.“