Kaitseuuringute keskuse vanemteadur Juhan Kivirähk ütles täna uuringu "Arvamused kaitseväest enne ja pärast ajateenistust" tutvustusel, et ilmselt mõtlevad paljud tänased koolitüdrukud, et ajateenistus on gümnaasiumijärgne seikluspark.

Kivirähk selgitas, et neile, kes ajateenistuse läbivad, tähendab see terve elu kestvat kohustust. "See peaks neile enne ajateenistusse astumist selge olema," sõnas ta.

Seadusemuudatus lubab neiud kaitseväkke

Kaitseressursside ameti peadirektor Kairi Rikko sõnul lubab tänavu kevadel jõustuv seadus tõepoolest ka neidudel ajateenitust läbida, kuid juba eelmisel kevadel said nad avalduse 24 neiult, kes soovisid teenistusse tulla.

"Ajateenistus on olnud senini ainult kutsealuste jaoks," selgitas Rikko.

Kuperjanovi jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Maidu Allikas märkis, et juba praegu osaleb ajateenistuse programmis lepinguliselt neli neidu, kellest kolm on juba edukalt läbinud nooremallohvitseri kursused.

Allika sõnul on kaitseväe Kuperjanovi pataljon ja Lõuna kaitseringkond on neidude vastuvõtmiseks valmis. "Me oleme valmis vastu võtma umbes 30 neidu, olmetingimused on olemas, muidu kehtivad neile samad reeglid nagu noormeestele," rääkis Allikas.

Neljal neiul teenitus pooleli

Praegu ajateenistuses osalevad neiud teevad samuti läbi noormeestega analoogse väljaõppe, kuid juriidiliselt on nendega sõlmitud lepingud, sest seadus ei luba neil ajateenistust veel läbida.

Neiud osalevad kaitseväe väljaõppes, kuna nad on veendunud, et lähevad edasi õppima kõrgemasse sõjakooli, selle eelduseks on aga ajateenistuse läbimine.