Margus Palu viimane tööpäev põllumajandusministeeriumis oli 1. oktoobril. Ta lahkus ministeeriumist omal soovil, ütles põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Hindrek Riikoja BNS-ile.

Palu asus põllumajandusministeeriumi välissuhete ja eurokoordinatsiooni osakonda tööle 2008. aasta 1. detsembril. Enne seda töötas ta põllumajandusministeeriumi avalike suhete osakonnas koosseisuvälise teenistujana ning oli selles ametis ka Juhan Aarelt filmi tellimise ajal.

Palu ütles BNS-ile, et ametist lahkumine tundus talle kõige parem variant. "Põhimõtteliselt avaldati mulle lahkumiseks survet küll, aga ministeeriumist lahkumine oli siiski minu valik. Auditis on selgelt kirjas, et ma olen teinud vigu. Minu seisukoht on, et filmi tellimise protsess ei olnud päris minu ainuisikuline otsus," lausus Palu, lisades, et uut töökohta tal ei ole ja esialgu kavatseb ta puhata.

Põllumajandusministeerium avalikustas reedel auditi Aarele kuuluva OÜ-ga Eesti Kultuurfilm sõlmitud lepingutega seonduva üle, mis tuvastas, et ministeeriumis esines vajakajäämisi nii lepingutele eelnenud hanke korraldamisel kui lepingujärgsete tööde ülevõtmisel.

Riikoja ütles reedel BNS-ile, et filmi lepingutega olid teiste seas seotud halduse ja rahanduse asekantsler Krista Paal, haldusosakonna koosseisuväline peaspetsialist Kaidi Hirv, avalike suhete osakonna juhataja asendaja Mai Vöörman ja avalike suhete osakonna koosseisuväline teenistuja Margus Palu. Kõik nad on praeguseks ministeeriumist lahkunud.

Auditi aruande kohaselt esines lepingute sõlmimisel puudusi riigihangete seadusest ja ministeeriumi sisemisest korrast tulenevate nõuete järgimisel seoses hankedokumentide viseerimise ja allkirjastamisega ning eduka pakkuja väljaselgitamisega.

Samuti järeldas audit, et osad lepingute järgsed tööd võeti vastu formaalselt. Lepingutega seonduva kajastamine raamatupidamises vastab aga riigi raamatupidamise üldeeskirjas ja ministeeriumi raamatupidamise sise-eeskirjas sätestatule. Ministeeriumi finantsosakond lähtus väljamaksete tegemisel OÜ-le Kultuurfilm neile esitatud informatsioonist.

Põllumajandusministeerium sõlmis Rahvaliidu praeguse esimehe Juhan Aare firmaga Eesti Kultuurfilm Eesti kalandust tutvustava dokumentaalfilmi tootmiseks kaks lepingut. Esimene leping sõlmiti 30. märtsil 2007. aastal summas 335.120 krooni, teine, lisavõtete tegemiseks mõeldud leping 13. märtsil 2008. aastal summas 79.000 krooni. Mõlema lepingu täitmine oli jagatud etappideks, millal tuli tööd üle anda ja tasustada. Lepingutele on alla kirjutanud ministeeriumi kantsler Ants Noot.

Lepingu kohaselt oleks Aare firma pidanud juba 2008. aasta 20. juunil põllumajandusministeeriumile üle andma dokumentaalfilmi "Eesti kalanduse strateegia 2007-2013", kuid selleks ajaks esitas Aare vaid filmi esialgse versiooni. Filmi lõppversiooni sai ministeerium kätte esmaspäeval.

Põllumajandusministeerium algatas septembri filmi tellimise asjaolude uurimiseks siseauditi. Reedel valminud audit tuvastas, et ministeeriumis esines vajakajäämisi nii lepingutele eelnenud hanke korraldamisel kui lepingujärgsete tööde ülevõtmisel.

Vastavalt ministeeriumi ja OÜ Eesti Kultuurfilm esindajate vahelisele kokkuleppele esitab ettevõte 15. oktoobriks filmi inglisekeelsena ja 500 DVD-le tiražeeritult.