„See ei ole venelaste laager, vaid see on Euroopa Judoföderatsiooni laager,“ kinnitas Eesti judoliidu president Eerik-Niiles Kross Delfile. „Sotšis asub Euroopa judoliidu (EJO) Olympic Training Center, mida on üle Euroopa veel mitu tükki. EJO finantseerib neid judokaid, kes on olümpiatasemel sportlased – nemad saavad EJO-lt toetust ja käivad olümpiatasemel maadlejate laagrites regulaarselt,“ selgitas Kross.

„Kui need, kes judoliidu olümpialistis on, treeninglaagritesse kohale ei ilmu, võetakse neilt edaspidi see võimalus ära ja kustutatakse listist. Osalemine on kohustuslik,“ ütles Kross.

Krossi sõnul toimuvad EJO judolaagrid mitu korda aastas ning et seekord üritus just Sotšis aset leiab, on lihtne fakt, millel ei ole välispoliitikaga mingit pistmist. „Sotši treeningbaas on üks neist, mis on Olympic Training Centerite treeningsüsteemis ja treeningkalender pannakse aastaks ajaks ette paika,“ kommenteeris Kross.

„See laager on treeningplaanis olnud eelmisest aastast alates. Tegemist ei ole mingisuguse Nõukogude Liidu rahvaste spartakiaadiga, laagrit korraldab ikkagi Euroopa judoliit,“ kinnitas Kross.

Krossi sõnul on sel tasemel maadlejatel on alati probleem treeningpartnerite kohapealt leidmisega, seega on sellised laagrid neile alati head võimalused võrdsetega jõudu proovida. „Mul ei tulnud alguses isegi mitte pähe, et me peaksime enda poisid nüüd koju jätma. Me kaotaksime senise EJO rahalise toetuse, samuti oleks nende treeningplaani selline muutmine poiste suhtes ebaaus.“

„Kui Euroopa Judoföderatsioon otsustab Venemaad boikoteerida, siis mul ei oleks midagi selle vastu, aga vaid Eesti poolt laagri boikoteerimine oleks poiste suhtes ebaaus,“ ütles ta.

Euroopa judoliidu Olympic Training Centeri treeninglaager toimub tänavu Sotšis 17.-27. juulil. Eestist on olümpiataseme judokate listis ning võtab laagrist osa kaks sportlast: Juhan Mettis ja Grigori Minaškin.