Välisminister Urmas Reinsalu ütles eilsel valitsuse pressikonverentsil, et pendelränne Soome ja Eesti vahel saab jätkuda. "Karantiin ei kehti nendele Eesti inimestele, kes käivad kord nädalas kodus ning nende puhul küsitakse piiril neilt töölepingut," selgitas ta eile.

Eile hilisõhtul tegid soomlased aga Reinsalu infoga kannapöörde. Otsustati, et kui Eesti inimesel Soomes elamisõigust ei ole, ta riiki sisse ei saa. Ja kellel ka on, siis need peavad sinna jääma. Seega on Soome valitsuse seisukoht: pendelrändaja peab täna-homme ära otsustama, kas nad soovivad jääda Soome või Eestisse.

Nii, nagu ka Poolaga suheldes, hõiskas Reinsalu taaskord liiga vara. Järgmiseks päevaks oli seis juba teine.

Välisministeeriumi teabejuht Inga Bowden ütleb, et eile jagatigi just seda infot, mida Soome poolelt oli saadud. "Meie diplomaadid käisid Soome välisministeeriumi poolt kokku kutsutud briifil," sõnab Bowden. Reinsalu eilne jutt oli ametlik info, mis on praeguseni veel ka Soome piirivalve kodulehelt leitav, kuid mille osas Soome saatkond on meie välisministeeriumi hinnangul juba öelnud, et ka seal tuleks info ära muuta.

Samas tõdeb Bowden, et praegu ongi keeruline ja ebameeldiv aeg. Nende eesmärk on võimalikult kiiresti anda ametlik info edasi. Kui olukord peaks hiljem muutuma, siis tulevad ka süüdistused välisministeeriumi ja välisministri suunal, kuigi olukord ei sõltu Bowdeni sõnul neist.

"Praegusel ajal peabki olema selleks valmis, et tingimused ja olukord muutubki väga kiiresti," sedastab Bowden.