1. juunil, mõni minut pärast Helju Valsi surma kajastava loo avaldamist, ilmus kommentaariumisse pseudonüümi "Täpsustus" all postitus: "Ta [Helju Vals -toim] oli ka suur reformierakonna pooldaja ja keskerakonna vastane. Püüdis ikka rikkuritele mett moka pääle määrida ja pursuidele pugeda. Ta tütar oli samuti kunagi potimehe ajakirjanik ja tal on laps-invaliid."

Delfi kustutas koheselt selle postituse ja tuvastas, et kommentaar on kirjutatud linnakantselei aadressilt.

Seejärel pöördus portaal selgituse saamiseks Tallinna linnasekretäri Toomas Sepa poole. Linna kiirkontroll tuvastas, et sobimatu postituse tegemise hetkel oli linnakantselei töötajatest Delfi lehel mitukümmend inimest, kuid seda, kes edastas sobimatu kommentaari, ei suudetud välja selgitada. Sellega Tallinna linnakantselei avalik uurimistöö ka lõppes, lisaks esitas linnasekretär avaliku vabanduse.

Linna poliitiline juhtkond vaikib. Küll aga tuvastas Delfi, et samalt aadressilt on ka varem pahatahtlikke kommentaare postitatud.

Nii Delfi kui EPL püüdsid pärast Tallinna ametnike sissekukkumist selgust saada, kas ja kuidas oleks Tallinnal võimalik tuvastada sobimatu kommentaari autor. Mõlemale väljaandele on kirjeldatud, kuidas see on teoreetiliselt võimalik, aga samas on rõhutatud, et kõik algab sellest, kas linnakantseleil on huvi tõde seada jalule.

"Sõltub, kuidas nende süsteem on ehitatud, aga arvestades, kui suur on organisatsioon, siis vaevalt neil sellised lahendused puuduvad," hindas Tallinna IT-võimekust Delfi IT juht Mait Tafenau. "Interneti teenusepakkujal pole siin rolli. Roll on majasisese võrgu halduril."

Tafenau lisas, et süüdlase püüdmine on rohkem prioriteetide, pealehakkamise ja koostöövalmiduse küsimus.

"Kui esimene kord ei õnnestunud, siis järgmiseks korraks saab ju end rohkem ette valmistada," mainis ta.

Delfi saatis reede hommikul Toomas Sepale mitu täpsustavat küsimust, muuhulgas tahtsime teada, kas ja kuidas on logifailide kaudu püütud leida inimest või arvutit, kust paha kommentaar postitati.

Sepa vastus oli väga napp.

"Mul pole midagi lisada varem öeldule. Need võimalused, mis linnal on kommentaatori tuvastamiseks, on ära kasutatud. Edasi ma peaksin juba pöörduma organite poole," ütles ta Delfile, lisades, et seda ta teha ei kavatse.