Ansipi ja Abdullah II kohtumisel kõneldi kahe riigi vahelisest koostööst nii bilateraalsel tasandil kui ka rahvusvahelistes organisatsioonides. Kohtumise juures viibis ka Jordaania peaminister Samir Rifai, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Andrus Ansip tutvustas Jordaania kuningale Eesti nägemust kahe riigi vahelisest koostööst märkides, et juhul kui põlevkivienergeetika projekt osutub edukaks toob see piirkonda investeerima ka teisi Eesti ettevõtteid. „Eesti Energia projekti edukas elluviimine kasvatab usaldust kahe riigi vahel, millele põhineb majandusliku koostöö edu,“ ütles ta. „Praegu ühendab meid huvi põlevkivienergeetika vastu, kuid arvan, et suur potentsiaal on ka IT-sektoris ja turismialal.“

Ühtlasi rõhutas Eesti peaminister, et Jordaaniaga toimib juba väga hea koostöö rahvusvahelisel tasandil, näiteks ÜRO raames. Samuti panustatakse ühiselt ISAF-is julgeoleku tagamisse Afganistanis.

Peaminister kordas kuningale president Toomas-Hendrik Ilvese kutset külastada Eestit.

Enne kohtumist Abdullah II-ga jälgis peaminister kaheksandat rahvusvahelist erioperatsiooni vägede tehnika esitlust - SOFEKS, millest võttis osa üle 80 riigi delegatsiooni. Esitlusele järgnenud tehnikamessi tutvustas peaministrile kuninga vend prints Feisal Bin Al Hussein, kellega räägiti nii missioonist Afganistanis kui ka NATO partnerlusest. „Eesti peab Jordaaniat oluliseks partneriks nii EL-ile kui NATO-le ja hindab kõrgelt Jordaania osalemist vastavates koostöövormides,“ ütles Ansip.

Ühtlasi toimus täna ka peaministri kohtumine energeetika- ja loodusvarade ministri Khaled Irani ning tööstus- ja kaubandusministri Amer Hadidiga. Esimesel neist räägiti Eesti ja Jordaania põlevkiviprojektidest ning teisel avalikest e-teenustest. Amer Hadidi sõnul on Jordaania regiooni liider IT-arendusprojektide elluviimisel ning see võiks pakkuda otsest ja praktilist huvi Eesti IT-ettevõtjatele. „Jordaania on värav kogu regiooni, mis võimaldaks teil oma kogemust tutvustada ja vastavat äri teha Lähis-Ida piirkonnas laiemalt,“ ütles ta.

Peaminister Ansip külastas täna pärastlõunal Eesti aukonsulaati, kus avaldas lootust, et Eesti Energia kõrval avastavad Jordaanias peituvaid võimalusi enda jaoks ka teised Eesti ettevõtted ning kindlasti ka Eesti rännuhimulised inimesed.

Täna õhtul allkirjastatakse peaministri visiidi raames kontsessioonileping Eesti Energia ja Jordaania valitsuse vahel Attarat Um Ghudrani põlevkivimaardla varude kasutamiseks.