Mullu ööl vastu 16. maid toodi Narva haiglasse HIV-positiivne sünnitaja, kellele tuli võimalikult ruttu keisrilõige teha, et vältida loomulikku sünnitust, mille käigus laps võinuks nakatuda, kirjutab Põhjarannik.

Tol ööl valves olnud sünnitusabiarsti-günekoloogi sõnul peab seesuguse operatsiooni juures kindlasti assistent viibima. Nagu nõuab kord, helistas ta valvekirurgile, kelleks oli tol ööl Halid Al-Momani, kuid sai ootamatu keeldumise osaliseks.

Operatsioon sai siiski edukalt tehtud tänu operatsiooniõele, kes oli nõus günekoloogi assisteerima, kuigi tal tuli samal ajal ka oma tööd teha — ulatada arstile instrumente.

Halid Al-Momani arvates on talle günekoloogi assisteerimisest keeldumise eest karistuseks määratud noomitus ebaseaduslik, kuna see ei kuulunud tema kohustuste hulka: seda polnud kirjas tema ametijuhendis ega määratud kindlaks töölepingus.

Narva haigla kirurgiakliiniku juhataja Vjatšeslav Nuždin ütles kohtuistungil, et peab oma alluva tegu õigusvastaseks: “Kõigepealt tulnuks abi osutada ning alles seejärel arutada, kes mida tegema peab.”