Tekib juurde üha uusi teadusvaldkondi, senised arusaamad vajavad sageli ümber hindamist ja uute kontekstidega harjutamist. Keel on pidevas muutumises, tehnikast, disainist ja virtuaalkeskkondadest rääkimata. Seda võib veidi umbuslikult “killustumiseks” pidada. Samas annab see märku positiivsest rahutusest, mis tuksub ühes rütmis elus kätkeva püüdlusega pidevalt tuleviku suunas kasvada. Niisuguse elava maailma haaramine ühes suures ja põhjalikus kirjandusteoses või teaduskäsitluses tundub vahel lootusetult romantiline igatsus. 

Just seepärast on TED konverentsisari väljakutsuv areen, mis teeb ligipääsetavaks erinevate valdkondade tuumküsimused ameerikalikus lühikokkuvõte vormis. Ja siit ei tohi puududa see eriline “miski”, mis ühe esineja hääle paljude seast kuuldavaks teeb. Seoste loomine on usaldatud kuulajale, kelle jaoks artistlikult esitatud mõte on suurepärane võimalus katsetada iseendas dialoogi pakutavate ideedega.

TED kogunemine on ühelt poolt võimalus osa saada värsketest ideedest, konservatiivsemale vaimule on see aga huvitav ainuüksi seepärast, et ideede kõrval avaneb siin elav inimeste galerii, kellest igaüks just talle iseloomulikku tulukest põues kannab. Selles on konverentsidest alles jääva interneti arhiivi suur väärtus. Kuigi arhiiv kui selline seostub kõigepealt mineviku pimeda hoiustamisena, siis tegelikult on arhiiv just tuleviku element, sest kõik, mis sinna jääb, on mõeldud just homsetele inimestele. YouTube´ist eelmise konverentsi materjale vaadates saab seda kogeda juba praegu.

Mis on TEDi konverentsid?

TED konverentsid võimaldavad silmapaistvatel inimestel jagada teemasid, mis neid enim sütitavad. TEDx on kohalik, iseseisvalt korraldatud sündmus, mis võimaldab kokkutulnud inimestel jagada TEDi laadset kogemust. 

TEDxTartu toimub 10. novembril Tartus, Athena keskuses. Esinejate ja ürituse jooksva infoga saab tutvuda veebilehel http://tedxtartu.org.