Selle nädala alguses karistas Harju maakohus kriminaalkorras kaheksat joobes juhti. Politsei pidas mehed autoroolist kinni möödunud nädalavahetusel Tallinnas ja mujal Harjumaal ning mõõtis neil 1,5 promilli ületanud joobe, mis tõi kaasa kriminaalmenetluse.

Kõige karmima karistuse sai 48-aastane Pavel, kel oli ainsana ka varasemast kehtiv kriminaalkaristus joobes juhtimise eest.

Kohus karistas Pavelit kokkuleppemenetluses üheaastase reaalse vangistusega, mis asendati 720 tunni üldkasuliku tööga. Töötunde on mehel aega teha kaks aastat ja selle aja jooksul peab ta samuti järgima kriminaalhooldaja kontrollnõudeid, muuhulgas ei tohi ta katseajal tarvitada alkoholi ega narkootikume. Kohtuotsusega konfiskeeriti Pavelilt ka sõiduauto Toyota Avensis ja võeti juhtimisõigus kaheks aastaks.

Ülejäänud seitsmest süüdistatavast said kolm lühimenetluses tingimisi vangistuse ja neli rahalise karistuse lõpliku suurusega 40 kuni 120 päevamäära.

Riikliku süüdistust esindanud Põhja ringkonnaprokuratuuri prokuröri Lauri Talumäe sõnul rikkusid süüdistatavad ära ka oma tulevikuväljavaated. "Üks süüdistatavatest oli just tegemas C-kategooria juhiluba, et asuda ühes riigiasutuses tööle autojuhina. Juhtimisõiguse saamine lükkub tal nüüd edasi ja see tööandja on kehtestanud ka nõuded, mis ei luba kriminaalkorras karistatud inimesel tööle asuda. Joobes juhtimisega seadis autojuht ohtu kaasliiklejate turvalisuse ning võttis endalt töövõimaluse," märkis Talumäe.

33-aastasele Alekseile ja 43-aastasele Markole mõistis kohus neljakuulise ning 38-aastasele Meelisele kahekuulise tingimisi vangistuse. Vangistust ei pöörata täitmisele, kui nad ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu. Marko peab täitma katseajal ka kriminaalhooldaja kontrollnõudeid, muu hulgas ei tohi ta tarvitada alkoholi ega narkootikume ja peab osalema sotsiaalprogrammides.

Kõige suurem rahaline karistus oli 55-aastasele Konstantinile mõistetud ligi 3600 eurot. Sellest tuleb süüdistataval kohe tasuda 1200 eurot ja ülejäänut ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut kuritegu.

Kõik süüdistatavad peavad lisaks karistusele tasuma riigile sundraha ja menetluskulusid 484–536 eurot. Neljalt mehelt võeti lisakaristusena kolmeks kuni viieks kuuks mootorsõiduki juhtimisõigus.