Allar Jõksi sõnul kinnitab otsus, et kodanikeühiskond on julgete ja enesekindlate kodanike ühiskond. "Minule oli selle kohtuasja ajamine justkui mõtteline jätk õiguskantslerina 2001. aastal algatatud debatile sellest, kuidas väikekoolide sulgemine mõjutab hariduse kättesaadavust ja kogukonnakeskse elulaadi elujõulisust," ütles Jõks Delfile.

"Eestis on pidevalt räägitud poliitilise vastutuse olulisusest ja ilmselge on, et vallavolikogu kannab valimisperioodil tehtud otsuste eest poliitilist vastutust," sõnas Allar Jõks. "Kuni Otepääl jätkab võimutsemist kohtuotsuses kritiseeritud poliitika, ei saa ükski vallaelanik rahulikult magada," lisas endine õiguskantsler.

Kohtus samuti lapsevanemaid esindanud Jõksi kolleegi vandeadvokaadi Carri Ginter sõnul sisaldab tänane kohtuotsus kolme õppetundi:

"Esiteks, valitud esinduskogudes otsuste vastuvõtmiseks ei piisa ainult häälteenamusest ega poliitilisest tahtest. Vaja on ka kaaluda ja kuulata. Teiseks, kaasamine 21.sajandil tähendab midagi enamat kui vastuvõetavatest otsustest asjaosaliste teavitamine. Kolmandaks, kohus rõhutas, et ainult majandusliku kokkuhoiu eesmärgist ei saa tuletada õigustust maakoolide sulgemisele," tõi Ginter välja

Advokaadi sõnul seisneb kohtuotsuse pretsedentiloov tähendus selles, et see määratleb ära küsimused, millele tuleb iga põhikooli sulgemisel eelnevalt vastata.

Tartu halduskohus tühistas täna Otepää vallavolikogu 23. novembri 2011 otsuse, mille kohaselt peaks Pühajärve põhikool (PPK) lõpetama tegevuse selle aasta 31. augustist.

Koos PPK tegevuse lõpetamisega otsustas vallavolikogu sama põhikooli 1.–3. kooliastme liitmise Otepää gümnaasiumiga ja lasteaiarühma liitmise Otepää lasteaiaga, teatas kohus.

Kohus mõistis vallalt kaebajate kasuks välja kantud menetluskulud 9479,49 euro ulatuses.