"Ma tutvun riigikogus kõlanud arvamustega ja koostan siis taotluse riigikohtule seadus põhiseadusega mittevastavaks tunnistada," ütles Poola-komandeeringu katkestanud Jõks BNS-ile.

Riigikogu lükkas neljapäeval tagasi õiguskantsleri ettepaneku muuta varem vastu võetud kohalike omavalitsuste valimiste seadust nii, et see lubaks sügisestele valimistele ka parteidevälised valimisliidud.

Jõksi sõnul on tal kahju, et riigikogu ei jõudnud neljapäeval asja sisulise aruteluni.

"Riigikogu liikmed arvustasid seisukoha esitajat, mitte aga ideed või seisukohta ennast," sõnas Jõks. "Sellest on mul tõsiselt kahju."

Jõks lükkas ka tagasi riigikogu saalis neljapäeval kõlanud süüdistused, nagu oleks ta sekkunud poliitikasse, taganenud juriidikast või soovitanud presidendile kohalike volikogude valimiste seadus välja kuulutada.

"Presidendiga pole ma kohtunud ja ma ei saakski riigipeale midagi soovitada. Riigipea võtab otsused vastu iseseisvalt," ütles Jõks BNS-ile. Ta lisas, et enne valimisliite keelustava seaduse väljakuulutamist konsulteerisid õiguskantsleri nõunikud presidendi õigusnõunikega.

"Nad tõdesid probleeme, kuid järelduste tegemine jäi mõlema poole teha," märkis Jõks.

Õiguskantsler kinnitas, et ta tahab iga kuiva paragrahvi taga näha põhiseaduslikke ja demokraatlikke väärtusi.

"Kui riigikogu mind ametisse kinnitas, siis ma lubasin, et ei lähtu oma tegevuses pelgalt paragrahvidest, vaid üritan nende taga näha põhiseaduslikke ja demokraatlikke väärtusi," ütles Jõks.

Teisipäeval tegi õiguskantsler riigikogule ettepaneku muuta kohalike omavalitsuste valimiste seadust nii, et valimistel saaksid osaleda ka need inimesed, kes ei soovi kandideerida üksikkandidaatidena või parteide nimekirjades. Jõksi sõnul ei taga valimisliite keelav seadus inimestele valimistel osalemisel võrdseid õigusi ja takistab kohalikel valimistel laiapõhjalist esindatust.

"Kohalikel valimistel pole poliitiline vastutus selline väärtus omaette, mis oleks ülimuslik teiste väärtuste ees," põhjendas Jõks.

Riigikogu võttis 27. märtsil vastu kohalike volikogude valimiste seaduse, mille järgi neil valimistel võivad osaleda vaid erakondade nimekirjad ja üksikkandidaadid. Samasugused piirangud kehtivad riigikogu valimistel. Valimisliitude keelustamise poolt hääletas tookord 55 riigikogu liiget, õiguskantsleri taotluse läbikukkumiseks neljapäeval piisas lihthäälteenamusest.