“Avaliku diskussiooni haprust iseloomustab kergus, millega on võimalik teema käsitlus jalge pealt pea peale panna. Praegu vaieldakse olemuslikult teisjärguliste küsimuste üle: kas kapo ettekanne oli kirjalik või suuline ning kuidas see avalikuks sai. Siinkohal on paslik visata kivi ajakirjanduse kapsaaeda, kes ei hoia arutelu õiges suunas,” ütleb Jõks Eesti Päevalehele.

“Erakonna esimees on tunnistanud raha küsimist ja selle kasutamist valimisvõitluses. Tuleb möönda, et kui peaminister nimetab linnapea käitumist jälestusväärseks, siis tundub see mõneti variserlik. Seda põhjusel, et kui mingi tegevus võib kujutada ohtu Eesti julgeolekule, siis peaks selline tegevus olema kontrollitav ja karistatav. Teisisõnu peaks olema võlitustega organ, kes kontrollib kas kiriku ehitamise rahastamise kaudu on erakonda varjatult rahastatud või mitte. Sellist organit pole,” osutab Jõks.

“Siinkohal tuleb “tunnustada” riigikogu, kes mõned nädalad tagasi kadestusväärse üksmeelega lõi erakondade rahastamise kontrolliks teovõimetu komisjoni ja tunnistas kehtetuks karitusseadustiku sätte, mis nägi ette vastutuse erakonnale varjatud annetuse vastuvõtmise eest.”