“Sain prokuratuurilt lihtsalt kirja, et asi on lõpetatud,” sõnas Malõgin. Prokuratuur saatis politseile ka kriminaalasja lõpetamise määruse, et politsei võtaks seisukoha väärteomenetluse alustamise otstarbekuses, kirjutab Põhjarannik.

Mullu kevadel esitati Malõginile kahtlustus 27. aprillil Jõhvi Keskväljakul toimunud ebaseadusliku rahvakogunemise korraldamises karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis näeb ette vastutust keelatud avaliku koosoleku korraldamise või sellisel koosolekul osalemise üleskutse eest. Ligi ööpäevaks võeti volikogu aseesimees ka vahi alla.

Koosolekul koos umbes 70 osalejaga meeleavaldusel osales ka Malõgin, kes küll ise sõna ei võtnud, ent seisis maavalitsuse-esisel trepil põhioraator Vladimir Gerassimovi kõrval. Hiljem on ta väitnud, et tema eesmärk oli üleerutatud inimesi rahustada ning teha kõik, et meeleavaldus kontrolli alt ei väljuks.

Erinevalt Malõginist anti kohtu alla väikeettevõtja Vladimir Gerassimov, keda süüdistatakse keelatud avaliku koosoleku korraldamises, massilise korratuse organiseerimises, võimuesindajate suhtes vägivalla toimepanemises ning karistuse täitmisest kõrvalehoidmises.

Samuti ei allunud Gerassimov 27. aprilli õhtul kapo ja politsei töötajate korraldustele ning kutsus inimesi üles takistama tema kinnipidamist.

Lisaks juhtis Gerassimov mullu oktoobris sõiduautot, kuigi veebruaris oli ta purjuspäi auto juhtimisega vahele jäänud ning aprillis polnud tal seetõttu juhtimisõigust.

Gerassimovi juhtum oli viimane Ida-Virus aprillirahutustega seotud kriminaalasi, mille prokuratuur kohtusse saatis.