Delfiga võttis ühendust murelik lapsevanem, kes kurtis, et erinevalt teistest Ida-Virumaa linnadest ei suvatse Jõhvi jagada koolilastele toidupakke. Vallaametnik oli lapsevanemale telefonis öelnud, et söönuks võib saada ainult siis, kui olete majanduslikult kehvas seisus. Lapsevanemale tundus ebaõiglasena see, et teistes Ida-Virumaa linnades jagatakse koolitoitu kõigile soovijatele. “Eks meist paljud varsti nälja piiril,” kirjutas Jõhvis elav lapsevanem.

Jõhvi vallavanem Max Kaur ütles telefonis, et kõik koolilapsed saavad soovi korral toidupakke. Kui ta kuulis lapsevanema pöördumisest, vastas ta, et ei oska kommenteerida ja pani kõne ära.

Abivallavanem Aleksei Naumkin rääkis aga lähemalt ning selgitas, et Jõhvis jagatakse toitu toimetulekutoetuse saajatele, lasterikastele peredele ja eesliinitöötajate lastele. Lisaks ka neile, kelle vanemad või vanem on värskelt tööta jäänud.

Tõsi on, et Narvas, Sillamäel ja Kohtla-Järvel jagatakse toitu kõigile soovijatele. Narva kesklinna gümnaasiumis jagati toitu kaheksas kohas, et inimesed omavahel vähem kokku puutuksid.

Küsimusele, miks ei või niimoodi toimida Jõhvi, vastas Naumkin: “Mis karantiinist me räägime, kui kõik seisavad järjekorras? Kui lapsed peavad olema kodus, no kuidas me samal ajal pakume neile koolimajas toitlustust? Kumb on tähtsam – kas lapse tervis või toidupakk?”

Jõhvi sotsiaalteenistuse juhi Galina Kreintzbergi sõnul saavad Jõhvi vallavalitsuselt koolitoitu ligikaudu sada last. Jõhvi vallas on koolilapsi kokku 1535. Soe toit on ette nähtud kuni 5. klassi lastele, kelle vanemad on päevasel ajal tööl. Vanematele lastele jagatakse kuivtoidupakke.

“Sooja toidu viime koju, et ei toimuks kogunemisi ühes kohas,” sõnas Kreintzberg, kuid lisas, et koju viiakse toitu neile, kes elavad Jõhvis. “Need, kes elavad Jõhvist väljas, käivad graafiku alusel toitu toomas.”

Kohtla-Järve sotsiaalteenistuse abilinnapea Niina Aleksejeva sõnul jagatakse toidupakke koolist. “Rahvas tuleb omal ajal, graafiku alusel, et kokku ei puutuks,” selgitas ta.

Ka Tartu jagab toitu vaid abivajajatele

Tallinna pressiesindaja Leini Jürisaar kinnitas, et pealinnas jagatakse toidupakke kõigile soovijatele ning soovijate arv on suurenenud. Need, kes soovivad koolitoitu saada, peavad ühendust võtma kooliga. “Siis kool teab arvestada,” ütles Jürisaar. Toidupakid saadakse kätte kodulähedasest koolist.

Tartus lähenetakse olukorrale aga sarnaselt Jõhviga. Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave sõnul viiakse abivajajatele soe toit koju. Abivajajate nimekiri on koostatud klassijuhatajate ja sotsiaalpedagoogidega koostöös.

Küsimusele, kas nad on arutanud pakkide jagamist kõigile soovijatele, vastas Raave, et selleks ei ole vahendeid. “Koolitoidu riiklik toetus on üks euro päevas,” täpsustas ta.

Raave lisas, et kuna tungiv soovitus on püsida kodus, siis ei ole toidule järele tulemine mõistlik. “Kui keegi nüüd otsustab, et tahab ka koolilõunat, siis peab koolile teada andma,” ütles ta. “Kool teeb valiku, kas laps saab süüa või mitte.”

Praegu saab Tartu linnalt koolitoitu ligikaudu 240 last. Koolilapsi terve linna peale kokku on aga tervenisti 12 000. “Me pole suutelised neile kõigile toitu koju viima,” sõnas Raave ja lisas, et ka järeletulemisega oleks raskusi, kuna parem on, et ei liigutaks ega kogunetaks.

Raave sõnul on Tartu linnavalitsus valmis selleks, et vajadus koolitoidu järele kasvab, kui inimesed hakkavad töötuks jääma. “Teisest küljest ei laeku linnale enam nii palju tulumaksu kui varem ning siis ei ole meil võimekust osutada kõigile samaväärset teenust,” nentis ta. “Seega on fookus tõelistel abivajajatel.”