Jõgeva linna suuri kortermaju soojusenergiaga varustava ASi Jõgeva Soojus ametnike tähelepanu äratas viimastel kuudel asjaolu, et nn KEKi linnaosas Liiva tn 2 asuva 36 korteriga elamu tarbis kahtlaselt vähe soojusenergiat. Näiteks oktoobris maksid selle maja elanikud ruutmeetri elamispinna kütmise eest ligemale kolm korda vähem kui teiste sarnaste majade elanikud.

Asja uurimiseks võttis AS Jõgeva Soojus elamu soojussõlme tõsisema kontrolli alla. Kuna päevastel käikudel midagi kahtlast ei avastatud, siis tuli hakata kontrollima ka öösiti. 28. novembri esimestel tundidel avastaski vastav komisjon soojusenergia varguse. Maja küttesüsteem toimis, ent soojusarvesti kulumõõtur ei lugenud tarbitavat soojusenergiat, kirjutab Vooremaa.

Lähemal uurimisel selgus, et soojussõlme hooldaja oli teinud katki kulumõõturi mitteavatava sulguri, avanud kulumõõturi külgkaane ning teinud ühe mõõturit arvesti plokiga ühendava pistmiku klemmide külge käivatest juhtmetest hõlpsasti kokku- ja lahtiühendatavaks. 28. novembri öösel, kui soojussõlme kontrollimas käidi, oli juhe parasjagu lahti.

“Tegelikult oleme soojusenergia varguse katseid avastanud ka varem, ent siis on kasutatud lihtsamat meetodit: keldrikorrusel on vool mõneks ajaks välja lülitatud, mistõttu soojusarvesti on toiteta jäänud ja seiskunud. Ent sel moel toime pandud kelmustükiga jäädakse üsna ruttu vahele, sest siis seiskub ka tunnilugeja. Suisa arvestisse tungitud aga varem ei ole,” ütles ASi Jõgeva Soojus inspektor Jaan Peets.

Kuna süütõendid olid ilmsed, võttis Liiva 2 soojussõlme hooldaja süü omaks. Kuigi majaelanikud vargusest ilmselt teadlikud polnud, olid nad sellest siiski kasu saanud ning edaspidi tuleb neil tasuda tavalisest suuremat soojaarvet.

Jõgeva Soojusel oleks olnud seaduse järgi õigus varguse eest tunduvalt suurem karistus määrata, sest soojusenergiaga varustaja ja soojatarbija vahel sõlmitud lepingu järgi peaks lepingut rikkunud tarbija maksma varustajale soojusenergia eest viiekordse tariifi järgi.

Samas on olemas ka omavoliliselt tarbitud soojusenergia koguse ja maksumuse määramise juhend, mille järgi oleks võinud ümberarvestuse perioodiks määrata terve aasta.