Lõppstaadiumini arenenud astma tõttu on Natalja hapnikuravil, ta ei saa ilma voolikuteta ninas enam üldse elada ja hingata, kirjutab Vooremaa.

See on talle väga ebamugav ja piinarikas. Nii hakkas naine ise otsima võimalusi operatsiooniks. Paraku Eestis niisuguseid operatsioone, nagu tema vajab, ei tehta. Ka Peterburis, kuhu Natalja uuringutele läheb, on selliseid siirdamisi seni tehtud vaid üksikuid.

Natalja teab, et alles pärast uuringuid selgub, mis üldse edasi saab ja et õiget doonorit peab ta haiglas ehk koguni kuude kaupa ootama. Samal ajal tuleb tal aga maksta nii voodikoha eest haiglas kui tasuda ka tehtavate analüüside eest.

Natalja Päll on Eesti Vabariigi kodanik, kuid praegu pole teada, millises mahus ja millal Eesti Haigekassa seda operatsiooni toetab.

“Eesti Haigekassa saab asuda maksma alles siis, kui uuringud on tehtud ning on selgunud, et kopsusiirdamine on tema puhul üldse võimalik,” ütles Jõgeva Haigla juhataja Peep Põdder.

Operatsioon ise läheks maksma 80 000 eurot, kuid kui palju tuleb tasuda eelneva haiglasolemise ja protseduuride eest, on raske ennustada.