“Esiteks sooviksin ma avaldada austust oma kolleegidele, kes meie hoonest välja ei jõudnudki. Ma olen lugenud täna uudiseid ja see kõik… juhtus väga kiiresti. Hoone hakkas värisema ja siis see kukkus äkki kokku, kui ma üritasin sealt väljuda,” rääkis Jõeveer saatejuht Wolf Blitzerile.

Jõeveer rääkis ka seda, et ta on Eestist pärit ning on töötanud ÜRO Haiti missiooni juures viis ja pool aastat.

Haiti päritolu abikaasa Mamie oli just jõudnud koos ühiselt veedetud puhkuselt tagasi Miamisse, kui ta koos lastega kodus olles uudiseid kuulis.

“See võttis mind tõesti hingetuks,” meenutas proua Jõeveer. “Ma olin just oma abikaasaga rääkinud 20 minutit enne maavärinat. Ja siis hakkasin ma nägema uudistes pilte selle kaose ulatusest ning mu süda tahtis seisma jääda. Asusin siis kohe suhtlema oma perega Crystal City’s Missouris ja meie perega Eestis. Ja ma palusin abi meie sõpradelt Miamis. Ja me hakkasime palvetama. Ning see oli huvitav, et üks mu sõber oli andnud mulle äsja Petlemmast toodud käevõru. Ma kandsin seda ja palvetasin iga päev. Ma sain palju toetusavaldusi ja meie eest palvetati.”

Mamie Jõeveer tunnistas, et kulus 38 tundi enne, kui ta kindlalt teada sai, et ta abikaasa elus on ning ka siis sai ta alguses väga vähe infot. “Seda ebakindlust tema seisundi osas oli kõige raskem kannatada,” lisas ta.

Tarmo Jõeveer selgitas saatejuhile, et tal vedas, sest ta jäi kinni kohta, kus kolmest küljest kaitsesid teda suured betoonitükid ning hoone rusud seetõttu temani ei jõudnud.

Jõeveer tunnistas, et ta ei tea täpselt kui palju inimesi ÜRO hoones maavärina ajal oli, kuid tema sõnul kestis veel tööaeg ning inimesed olid oma kabinettides.

Saatejuht Blitzer küsis ka, kas nii pikka aega riigis elanud välismaalane nagu Jõeveer on üllatunud sellest, kuidas haitilased on juhtunule reageerinud.

Jõeveer vastas, et ta teab ülejäänud juhtumitest üsna vähe, sest suurema osa ajast oli ta rusude all ning kui ta sealt välja sai, viidi ta juba minema. “Kuid kui ma läbi linna sõitsin, nägin ma rahulikke inimesi, kes olid päästetöödega ametis. Ma ei näinud sel ajal korratusi, tänavarahutusi või midagi sellist…”

“Praegu on veel vara öelda, praegu ma tahan veeta aega oma perega, puhata ja lasta ennast põhjalikult kontrollida,” vastas Jõeveer küsimusele, kas ja millal ta Haitile oma tööpostile naaseb.

“Ma tahan lihtsalt öelda, et see oli kõik üks väike ime — suur ime meie pere jaoks — kuid üldiselt kõik, mis praegu toimub… Ma loodan endiselt teiste perede pärast ja ma usaldan päästemeeskonda, kes mu abikaasa päästis ja abi, mis USA merejalaväelaste näol saabumas on. Seega ma loodan, et tulekul on veel imesid, et tasakaalustada seda täielikku hävingut, mis praegu aset leiab,” lausus Mamie Jõeveer lõpetuseks.

“Tõelised kangelased olid need inimesed — minu kolleegid, kes olid seal minu jaoks, ja päästemeeskond, kes mind välja tõi. Ma olen neile väga tänulik,” võttis Tarmo Jõeveer intervjuu kokku.