Sibul, kes on varasemalt öelnud, et peab reformi ebaõnnestunuks, ütles, et töörühmal on lähinädalatel plaanis taas kohtuda, et eelnõu muutmisest sisuliselt rääkida. "Arutasime täna, et on valmidus eelnõu avada ja seda muuta. Kuhu suunas või milliseks, see veel selgub," sõnas ta.

"Kui tänane valitsus kevadel kokku sai, olin veendunud, et õige pea keeratakse apteegireform kraavi," märkis sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski. "Vedasin ühe ajakirjanikuga isegi kihla, mida ma üldiselt kunagi ei tee. Tundus vältimatu: Linnamäe ostis Isamaa parlamenti, EKRE on müüdav ja Keskerakond on koalitsiooni hoidmise nimel valmis kõigeks," lisas ta.

"Meeldiva üllatusena avastasin, et Tanel Kiik on valmis kaitsma patsiente apteegimagnaatide vastu. Ta on tark poiss, saab aru, mis tegelikult toimub. Ja just nõnda on ta siiani avalikult ka öelnud," edastas Ossinovski sotsiaalmeedias.

"Aga näib, et minu ennustus on siiski tõeks osutumas. Tanel Kiigele on võim sisust kallim, sest peaministri lähedase kaasvõitlejana oleks Isamaa poliitilise korruptsiooni vetostamine mitte ainult tema võimuses, vaid tema ametivandest tulenev kohustus," märkis Ossinovski.

"Et kellelgi ei tekiks kahtlusi, miks valitsus pikalt otsustatud reformi viimasel hetkel apteegimagnaatide huvisid teenides üle parda lükkab, on protsessi eestvedajaks määratud Priit Sibul, kes on ühtlasi Isamaa peasekretär, kes on Linnamäelt raha küsinud (ja saanud). Et kõigile oleks üheselt selge: see on poliitilise korruptsiooni, mitte sotsiaalpoliitika küsimus," lisas Ossinovski.

Vasturääkiv info

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees ja keskerakondlane Tõnis Mölder ütles, et reformi eesmärk on tagada üle Eesti ravimite kättesaadavus praeguses mahus ja kindlustada, et ravimite hind püsiks taskukohasena. Ometi avastas riigikontrolli audit 2013. aastal, et Eestis on ravimid kallimad kui mitmetes teistes riikides ning apteekide asutamisepiirangud ei ole täitnud neile pandud ootusi.

Riigikontroll tegigi toona sotsiaalministrile ettepaneku algatada apteegireform, millega kaotataks apteekide asutamispiirangud ja keelataks ravimite hulgimüügiga tegeleval ettevõttel otseselt või kaudselt omada apteeki. "See riigikontrolli ettepanek riivab tugevalt ravimite hulgimüüjate ärihuve," nentis riigikontroll.

Lisaks selgus, et ettevõtja Ivar Vendelin annetas Keskerakonnale 100 000 eurot. Tegemist on Margus Linnamäe äripartneri ning Apollo Grupi osanikuga. Vendelin tõi välja, et tema äridel pole poliitikaga pistmist, kuid nentis, et kuna ta on Margus Linnamäe äripartner, siis tekitab suurannetus küsimusi nende seotusest. Linnamäe käes on suur osa ravimi- ja apteegiturust ning tema äri huvides on vastuolulise apteegireformi peatamine.