Mai algul läbi õue tormavat tuulispaska ehk trombi nägid kõigepealt lapsed. Tromb liikus paari meetri kaugusel piki elumaja, lõi toaukse lahti ja kiskus lauavirnast laudasid välja. Teisel pool elumaja tõstis tuulispask teele jääva kasvuhoone õunapuu otsa. Siis läbis lõhkumata väikese pargituka, liikus väljale ja sumbus enne metsa.

“Tüdrukud jooksid karjudes sauna,” rääkis perenaine Maie Kiiver Maalehele. Ta oletas, et kui tromb oleks otse maja peale tulnud, oleks võtnud ka katuse kaasa. Õnn, et lapsed lendu ei läinud, ütles nelja lapse ema.

Teises klassis käiv Mary kirjeldas, et äkiliselt õue ilmunud tuulehoog tekitas õudset tunnet — kui toauks lahti läks, lendas isegi üks raamat sealt välja.

“Trombe võib kohata soojal aastaajal, maist septembrini,” ütles Tõraveres asuva Tartu meteoroloogiajaama direktor Ain Kallis. Enamasti tegutsevad trombid kuumematel kuudel, juunis ja juulis. Kui mais juhtuvad olema väga soojad päevad, on nad ka siis tõenäolised, märkis Kallis.

Järvamaalaste kirjelduse järgi oletas ta, et tegu oli väikese trombi ehk nn tolmukuradiga, mis kestab vaid mõne minuti. Mullu viis selline väike tromb samamoodi Tõraveres ühe kasvuhoone kaasa. “Tromb kipub samasse paika tagasi tulema. Tõravere aiamaal tegutses ta neljandat korda,” ütles Kallis.