Dievese sõnul nähtub direktori käskkirjaga tutvudes, et tema töölepingu ülesütlemisel on tööandja ennekõike toetunud etteheidetele seonduvalt tema poolt 8.06.2016 Õhtulehe veebiväljaandes avaldatud artikliga "Lastetud naised, laske oma ülikõrge latt alla!".

"Minu hinnangul on Järva-Jaani Gümnaasium rikkunud minu töölepingu erakorralise ülesütlemisega käskkirjas toodud põhjustel võrdse kohtlemise seaduse § 2 lg 2 p-s 2 sätestatud põhimõtet, mille kohaselt on töölepingu lõpetamisel või ülesütlemisel ja ametist vabastamisel keelatud isikute diskrimineerimine nende veendumuste tõttu," kirjutab Dieves soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinikule Liisa Pakostale kirjutatud pöördumises.

Dievese hinnangul seisneb diskrimineerimine antud olukorras selles, et teda on koheldud töösuhte lõpetamisel halvemini, kui oleks koheldud inimest, kel on teistsugused veendumused või kes oleks hoidunud selliste veendumuste väljendamisest, nagu tema seda oma artiklis tegi.

Sõna- ja veendumustevabadust austavas ühiskonnas peaks olema elementaarne ühelt poolt see, et inimestel võivad olla erinevad veendumused, ning teiselt poolt see, et neid seisukohti julgetakse väljendada.
Priit Dieves

"Seisukohtadega, mida ma oma arvamusartiklis väljendasin – kantuna murest Eesti rahva demograafiliselt väga keerulise olukorra ning sellest lähtuvalt ka meie riigi ja ühiskonna tuleviku pärast –, ei pruugi nõustuda. Aga sõna- ja veendumustevabadust austavas ühiskonnas peaks olema elementaarne ühelt poolt see, et inimestel võivad olla erinevad veendumused ja sellest tulenevalt ka erinevad seisukohad, ning teiselt poolt see, et neid seisukohti julgetakse väljendada ja et nende üle ei peljata diskussiooni pidada," leidis Dieves.

Vallandatud õpetaja kinnitas, et ta ei kirjutanud artiklis ei koolist, õpetaja ametist ega ka ajaloo või ühiskonnaõpetuse õpetamisest koolides. "Minu artikli näol oli tegemist täielikult koolivälise arvamusavaldusega, mis lähtub minu kui Eesti Vabariigi kodaniku püüdlusest osaleda oma veendumuste väljendamise teel ühiskondlikus arutelus ning soovist teostada seeläbi vabadest, väärikatest ja poliitiliselt aktiivsetest kodanikest koosneva ühiskonna ideaali," lausus ta.

"Seda ideaali teostada püüdes, nii hästi kui ma seda suudan, olen lähtunud siirast usust, et Eesti Vabariigis reaalselt kehtib põhiseaduse paragrahvis 45 sätestatud igaühe "õigus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, trükis, pildis või muul viisil", mis on üks demokraatliku ühiskonna nurgakividest," rõhutas Dieves, kelle sõnul ei saa õpetajana töötamine tähendada seda, et inimene on sunnitud loobuma oma veendumustele tuginevate seisukohtade avalikust väljendamisest ja hoiduma seega kultuursel kombel ja aktiivse kodanikuna ühiskondlikus arutelus osalemisest, sest vastasel korral võib ta kaotada oma töö.

Õpetaja vallandamiseni viinud tüli Järva-Jaanis

Järva-Jaani Gümnaasiumi direktor Raigo Prants vallandas Priit Dievese kooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja ametikohalt alates 10. juunist. Ajalooõpetaja ja EKRE liige Priit Dieves süüdistas oma kooli selles, et see laskis ta lahti Õhtulehes avaldatud arvamusartikli ja veendumuste pärast. Järva-Jaani Gümnaasium vastas sellele, et õpetajaga oli mitmeid probleeme, sest ta läks oma õpilastega tülli ja kiusas neid.

Dievese artikkel ilmus 8. juunil ja juba 9. juunil vormistas Prants töölepingu erakorralise ülesütlemise käskkirja. Käskkirjas heideti Dievesele ette artiklis väljendatud seisukohtasid ja seda, et ta nimetas end õpetajaks, mis võimaldab kerge vaevata tuvastada, et ta töötab Järva-Jaani Gümnaasiumis. Samuti viitas vallandamisotsus kahele Dievese kohta tehtud direktori käskkirjale.

Vallandamise põhjuseid täpsemalt uurides väitis Dieves Delfile, et kogu töölt lahtilaskmine taandub poliitilisele vastuolule vallavanemaga ning kriitilisele artiklile maakonnalehes hoopis teisel teemal. Pärast seda ilmunud Õhtulehe artikkel oli tema sõnul otsitud põhjus, mille absurdsust püütakse laimukampaaniaga varjata.