Reformierakonna üheks võimalikuks linnapeakandidaadiks on praegune majandus- ja taristuminister Kristen Michal, kes on ühtlasi ka Reformierakonna Tallinna piirkonna esimees.

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Ants Leemetsa sõnul tooks volikogu kultuuri olulise muudatuse ka keskerakondlase Jüri Ratase saamine Tallinna linnapeaks.

Savisaare võimalikku kandideerimist ei peeta tõsiseltvõetavaks variandiks. "Keskerakond on muidugi tõsiseltvõetav," nenditakse.

Keskerakonna uue generatsiooni võidukäik

Keskerakonna võimalikeks Tallinna linnapeakandidaatideks peetakse nii Jüri Ratast kui ka presidendiks pürgivat Mailis Repsi. Repsi võit erakonna volikogus samuti presidendiks pürgida soovinud Savisaare ees annab linnavolikogu liikmetele lootust Keskerakonna "vastasleeri" võidukäigu jätkumisest: Simsoni leer on võitnud nii erakonna presidendisoosiku kui ka riigikogu fraktsiooni esimehe valimised.

"Jüri Ratas kuulub Simsoni ja Repsi leeri. Ma arvan, et see teine leer võidab linnapeakandidaadi valimised. Ega see kindel ei ole. Aga ma usun, et Jüri poolt oleksid väga paljud," ütles üks linnavolikogu liige.

Reformierakonna fraktsiooni esimees Ants Leemets toob seitsme volikogus oldud aasta jooksul välja, et poliitilist kraaklemist on liiga palju ning linnavolikogusse oodatakse keskkonda, mis soodustab sisulisi arutelusid. See oleneb aga suuresti võimuladvikus toimuvast. "Meil on seda poliitilist kraaklemist liiga palju. Uute juhtide tulekuga võib olukord oluliselt muutuda: siis ei ole opositsioon ja võimuladvik nii lahus," kirjeldas Leemets.

"Savisaare juhtimisel oli see selline diktaatorlik "peaasi, et volikogu hääletab poolt" kultuur. Normaalne on see, et abilinnapead selgitavad, miks nad tahavad midagi teha, argumenteerivad. Seda kultuurimuudatust vajab Tallinna linnavolikogu kohe hädasti. See, mis praegu seal toimub: nagu linnapea ees, nii käituvad abilinnapead ja teised järel. Võtavad selle malli omaks," kirjeldas Tallinna linnavolikogus opositsiooni kuuluva Reformierakonna fraktsiooni esimees Ants Leemets.

Arutelukultuuri, õigemini kultuurituse juurpõhjus on ikkagi Keskerakonna senine soovimatus arvestada linna juhtimisel nende 90 000 inimesega, kes andsid oma hääle opositsioonierakondadele ja absoluutse enamuse omamine linnavolikogus ei peaks muidugi kanaliseeruma selliseks ülevoolavaks arrogantsiks, mis ei soovi tekitada mingisugust laiapindsemat diskussiooni linnavolikogus. Paraku on see nii juhtunud ja sellest tulenevalt ka mõnikord mitte rafineeritumad diskussioonid ja ütlemised linnavolikogus."

"Kui meenutada Jüri Ratase linnapeaks olemise aega minevikus, siis ta oli kindlasti kaasavam linnajuht kui Edgar Savisaar. Linnaeelarve valimise protsessil küsis Jüri Ratas ka opositsioonierakondade ettepanekuid ja arvamusi, seda varasemas faasis kui, siis, kui linnavalitsus linnaeelarve lõpliku projekti oli linnavolikokku saatnud. Mina loodan küll, et järgmine linnajuht - on see siis Jüri Ratas või keegi teine - tooks kaasa laialdasema arutelu linnavolikogus ja tõepoolest kaasaks linnajuhtimisse rohkem neid osapooli, keda linnajuhtimine ja selle tulemus puudutavad," nentis Tallinna linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Anto Liivat.

Ka sotsiaaldemokraadid hakkavad kohalikeks valimisteks valmistuma pärast suvist puhkust. "Me ei ole veel linnapeakandidaadi küsimust arutanud volikogu fraktsioonis, küll aga arvestades seda, mis toimub Keskerakonnas, siis ma arvan, et on üsnagi võimalik, et Tallinna linnavolikogu peab Tallinna uue linnapea küsimust arutama enne, kui selguvad kohalike omavalitsuste valimiste tulemused."

"Me oleme kindlasti valmis Jüri Ratase kandidatuuri arutama ja kaaluma. Kõige selle eelduseks on ikkagi täna formaalselt linnavolikogus absoluutset enamust omava Keskfraktsiooni valmisolek Jüri Ratast toetada. Enne seda ei ole seal paraku midagi arutada."

"Aga Jüri Ratas on kindlasti inimene, kellel kandidatuuri linnapea kohale ma arvan kõik fraktsioonid on valmis kaaluma."

Sisulisi küsimusi on palju: Reidi tee, Gonsiori tänava ristmiku ehitus, Patarei vangla uus detailplaneering, Kalasadama arendus.

Siiski ei ole välistatud võimalus, et Tallinna linna võimuladvikus jätkab mõni Savisaare leeri kuuluv inimene. "Keskerakond on suur erakond, küll nad leiavad ka Saavisaare leerist kellegi - ükski koht ei jää tühjaks," ütles Leemets kokkuvõtlikult.