“Selletõttu võib loota, et valimistel pühib rahvas kõntsa siit saalis välja, ja järgmine riigikogu koosseis saab antud küsimuses vastu võtta seaduse, mis on põhiseadusega kooskõlas ja veelgi enam — on kooskõlas Eesti rahva huvidega,” sõnas Reiljan, kritiseerides Res Publica fraktsiooni esitatud omandireformi aluste seaduse muutmise eelnõu, vahendab ETV24.

Reiljan sõnas, et temas on tekitanud hämmingut, kuidas julgevad paljud tema kolleegid süüdistada teisi kavatsuses ära osta hääli presidendivalimistel.

“Ja jälle — kõik on selge! Olles ise äraostetavad, ei kujuta nad ise poliitikat teistes kategooriates ette,” jätkas Reiljan. “Loomulikult! Ühed müüvad Eesti maad ja rahvast maha oma isiklikes huvides, et teenida endale rinda veelgi jämedamaid Saksa ordeneid. Erakonnad kollektiivsete organitena müüvad ennast, et saada oma valimiskampaaniat finantseerida.”

“Jah, me mõistame nüüd selle seaduse valguses väga hästi teie süüdistuste olemust ja moraalituse taset,” lõpetas Reiljan.

Riigikogus oli teisipäeval teisel lugemisel omandireformi aluste seaduse ühe sätte tühistamise seaduse eelnõu. Eelnõuga tunnistatakse kehtetuks seadusesäte, mille kohaselt lahendatakse Saksamaale hilisümberasujate vara tagastamise või kompenseerimise taotlused riikidevahelise kokkuleppega.

1941. aastal Saksamaale ümberasunute vara jäi sõltuma NSV Liidu ja Saksa riigi vahelisest kokkuleppest, mida aga pika ajaperioodi jooksul ei ole sõlmitud. Sellest tulenevalt andis riigikohus aasta alguses riigikogule kuus kuud vastava regulatsiooni loomiseks.

Parlamendi põhiseaduskomisjoni aseesimehe Evelyn Sepa sõnul soosib komisjonist riigikogu ette saadetud Saksamaale ümberasunute vara puudutav eelnõu kahetsusväärselt õiguslikku olukorda, kus Eesti maksumaksjalt petetakse välja vara või topeltkompensatsioon ning Eesti riigil ei ole õigust seda vältida.