Kultuuriminister Laine Jänes selgitas, et kindlasti ei maksa kõiki kaadripoliitilisi otsuseid, mis kümnete allasutustega ministeeriumis sünnivad, seostada temaga. „Murulal sai ametiaeg direktorina lihtsalt täis, uus konkurss aga teda välja ei valinud,” lausus Jänes Eesti Päevalehele. 

Hallas-Murula ise sai konkursi tulemustest teada kultuuriministri kabinetis esmaspäeval: tema asemel oli valitud muuseumi direktoriks Leele Välja. Muuseumi nullist üles ehitanud Hallas-Murulale oli otsus üllatav ja solvav. „ Rahaasjad, juhtimine, sisuline töö — arhitektuurimuuseumi asjad on korras. Ministeerium tunnustas seda koguni aukirjaga,” rääkis ta. Jänes ütles, et tema kandidaatide vahel valikut ei teinud, seda tegi kantsleri juhitud komisjon.

“Tunda on selget tendentsi elimineerida neid, kes oma peaga mõtlevad. Ideaalne alluv on plastiliinist, muljutav. Olen üle elanud 12 kultuuriministrit ja mitte kunagi pole ministeeriumis olnud nii palju totrat bürokraatiat ning hoolimatust olemuselt ju väga hapra ja haavatava kultuuri ja veelgi haavatavamate kultuuriinimeste vastu,” ütles Murula.

Lähiajal saab endale uue juhi veel üks kultuuriministri otsustest sõltuv asutus — nimelt vabastas MISA nõukogu novembri alguses ametist sihtasutuse juhi Tanel Mätliku. Kuigi formaalselt lahkub Mätlik ametist omal soovil, väidavad mitmed sihtasutusega seotud inimesed, et lahkumisavalduseni viis minister Jänese innukus sihtasutuse rahaasjade kontrollimisel.

Laine Jänese sõnul vastab tõele, et MISA-s on olnud probleeme näiteks majandusaasta aruande kinnitamisega ja nõukogus on arutada tulnud veel muudki: „Me püüame olla igasugustes rahaasjades väga põhjalikud, aga tõesti ma ei tea, kas see või miski muu võis viia ta (Mätliku — toim) lahkumisavalduse esitamiseni.”