Kuigi pooled neist inimestest, kes ilmselt valimistel osalevad, on praeguseks oma hääle juba andnud, pole valimiskampaania sel nädalal mitte soikunud vaid aina enam tuure kogunud.

Poliitikud ja parteid süüdistavad konkurente sohis ja saadavad pealekaebusi. Samal ajal kiidetakse oma kandidaate veel nii palju, kui vähegi võimalik, külvates valijaid üle lakkamatu reklaamivooga ning uputades ajakirjanikke erakondade, riigi- ja linnasutuste pressiteadete tulvaga. Täna õhtuks on aga Keskerakond ja IRL kuulutanud eratelekanalites välja Edgar Savisaare ja Hannes Võrno reklaamsaated.

Suhtekorraldaja Janek Mäggi tõdes toimuvat kommenteerides, et need valimised on paljudele elu ja surma küsimus. „Homsest päevast sõltub, kas mõni partei jääb ellu või mitte. Kõigile erakondadele on aga väga oluline see, kui palju kohti nad riigikogus saavad. See on nagu olümpiamängudel: kui jooksed korra liiga aeglaselt või astud üle, siis jääd lihtsalt medalist ilma. Nii et kõik teevad, mida nad vähegi saavad ja oskavad, et saavutada maksimaalne tulemus,“ märkis suhtekorraldaja.

Poliitika on Mäggi sõnul nagu sport, sest üks konkreetne ajahetk määrab väga palju. „Kuidas sa just sel hetkel välja paistad ja kuidas sind hinnatakse. See on nagu iluuisutamises, et kukkuda ei tohi. Samal ajal on kasulik konkurenti natuke lükata, et näidata, nagu ta ei oskakski tegelikult uisutada,“ tõi ta kujundliku võrdluse praegu poliitikas toimuvaga.

Kellele ei meeldi, ärgu vaadaku

Mäggi ei usu, et poliitikute rabelemine nende valijaid eemale tõukab. „Kui inimene mõnda konkreetset erakonda eriti ei salli, siis ta ei vali neid niikuinii. Võimalikele toetajatele tuleb aga meelde tuletada, et sa oled olemas. Kui kogu avalik ruum on täis mitme partei ja mitmesaja kandidaadi sõnumeid, siis tähelepanu hajub väga ära. Loomulikult ei saa kõiki inimesi mõjutada, aga kui saad kas või üks-kaks kohta riigikogus juurde, siis on see kõva sõna,“ märkis suhtekorraldaja.

„Kellele selline kampaania ei meeldi, võib seda vältida. Ega me ei pea näiteks telerit vaatama. Ja teisest küljest on see kohutavalt lõbus, kuidas üks teeb end rumalaks ja teine suudab hiilata. Meelelahutuslikult vaadates on valimised üks väga tore üritus,“ nentis Mäggi lõpetuseks.