Täna õhtul kell 22 algab Tallinnas Lilleküla staadionil kauaoodatud jalgpallilahing, kus vutimaailma vägevad Madridi Real ja Madridi Atletico mängivad UEFA Superkarikale.

Eesti jalgpalli liidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Mihkel Uibolehe sõnul on tänase UEAFA karikamängu ajal turvameetmed üldjoontes sarnased iga teise suurema rahvusvahelise jalgpallimänguga. "Iga siseneja peab läbima turvakontrolli, kõigepealt on esmane kontroll välises perimeetris staadionist kaugemal ning seejärel igas staadioni trepiväravas," ütles Uiboleht täna Delfile.

Staadionile on keelatud kaasa võtta külm- ja tulirelvi, sööki-jooki (sh alkoholi) ja muidugimõista pürotehnikat ja ka vihmavarje. "Mõistlik on enda aja säästmiseks ja protseduuri lihtsustamiseks saabuda staadionile võimalikult väheste asjadega, sest kui me kõik asjad peame läbi vaatama, võtab see aega," ütles Uiboleht ja lisas, et suurte pagasitega staadionile ei lasta, kuid need saab jätta pakihoidu.

Uibolehe sõnul on kõige tähtsam varuda staadionile tulemiseks aega, kuigi avavile on alles kell 22, soovitab ta tulla juba varem. "Kella seitsmest on väravad lahti. Inimestel on võimalik vaadata ringi staadioni ümber fännialal, pakutakse süüa-juua," ütles Uiboleht.

Staadionile lähedale pole erilubadeta võimalik parkida ehk kes autoga tahab tulla, peab selle jätma staadionist kaugemale.

"Kindlasti tasub mõelda, kust staadionile ligineda. Kõige parem on jalakäijate vaatevinklist ligineda Kauba või Asula tänava kaudu või ka Kristiine keskuse poolt, Lilleküla raudtee peatuse juurest on tulemas korralik valgustatud, asfalteeritud tee," jagas Uiboleht soovitusi.

"Kohapeal tuleks kindlasti jälgida igasuguseid viitasid, kust oma piletil märgitud värava juurde täpselt saab. Võrreldes tavalise Eesti koondise mänguga on natuke logistika staadionil muutunud," ütles Uiboleht. Ta rõhutas, et vaatajd hoiaksid oma piletit turvalises kohas alles, sest kui keegi selle ära kaotab, siis seda ei ole enam kuidagi võimalik asendada.

Suurel hulgal pealtvaatajaid

Turvaprotseduurid on standardsed aga kogu ettevalmistusprotsess on kokku kestnud poolteist aastat ja on kindlasti põhjalikum kui tavalise Eesti koondise mängu ajal, kus ettevalmistus on paar kuud. Osapooli, sealhulgas rahvusvahelisi, on palju. "Teadaolevalt on Madridi Reali ja Madridi Atletico fännid on pigem rahumeelsed ja probleemide tekitamise tava neil ei ole," ütles Uiboleht.

"Tavalisest Eesti koondise mängust erineb tänane mäng selle poolest, et staadioni kohale on kehtestatud lennupiirangu ala. 500 meetri ulatuses, politsei on mõnevõrra suuremate jõududega väljas. Pealtvaatajate hulk ning erinevate vaatajate päritolu riikide arv on tavapärasest oluliselt suurem. Tavapärasel Eesti koondise mängul on 5-10 riigist pärit pealtvaatajaid, siis praegu on staadionil 74 erineva riigi kodanikke," seletas Uiboleht.

Õhtul kõnnib palju inimesi kesklinna ja Lilleküla staadioni läheduses. Selleks, et fännid jõuaksid kiiremini ja liiklusohtlikke olukordi tekitamata staadionile, peatavad politseinikud ajutiselt liikluse.

„Tallinnas on kokku ligikaudu 200 politseinikku, kes aitavad pealtvaatajatel kohale jõuda ning tagavad avalikku korra,“ lausus Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder tänase mängu eel.