8. septembril võetakse pidulikult kate Eesti päritolu endise õigeusu patriarhi Aleksius II büstilt. Raepressi toimetaja Toomas Pirn ütles Delfile, et Tallinna linnakantselei välissuhete ja protokolli osakonna andmetel ei tule üritusele Jakunin ega ka ükski Moskva linnavalitsuse esindaja.

Jakunin sattus samas 2010. aasta lõpul skandaali, kui selgus, et Keskerakonna juht ja Tallinna linnapea Savisaar küsis õigeusukiriku jaoks Jakuninilt sularahas annetust.

Kaitsepolitsei avaldatud info järgi suudeti kahtlane rahastusskeem ära hoida, kuid Jakuninit haavas kapo tegevus sedavõrd, et mullusele Koidula piiripunkti avamisele keeldus Vene raudteede president tulemast.

Toona kutse esitanud Eesti Raudteele teatas Jakunin, et kuna Eesti esindajad on teda pidevalt solvanud, siis lükkab ta küllakutse tagasi. Seekord Jakunin ega Sobjanin oma mitte tulemist linnale ei selgitanud.

Büsti avamisele tuleb kiriku ehitamist rahastanud fondi president

Küll aga on tulemas Andrei Pervozvannõi Fondi esindajad. Täpsemalt kutse saanud fondi president Sergei Štšeblõgin ja tegevjuht Mihhail Jakušev.

Fond finantseeris ka kiriku ehitamist. 2010. aastal metropoliit Korneliuse, Savisaare ja Štšeblõgini vahel sõlmitud kokkuleppe kohaselt toetas religioossete ja ajalooliste ehitiste taastamise ja kaitsega tegelev fond kiriku rajamist 1,5 miljoni euroga.

Tänavusest eelarvest kulus endise kirikujuhi büsti rajamiseks 40 000 eurot.