Hoiatusaktsiooni sisuks on ulatuslik maaomanike poolne jahipidamise keelamine oma kinnistutel üle Eesti terve septembrikuu. Eesmärgiks on kehtivat jahiseadust muuta selliselt, et jahipiirkonna moodustamise õigus kuuluks edaspidi maaomanikule.

„Eesti on üks ainulaadseid riike Euroopas, kus maaomanikul puudub jahiõigus talle kuuluval maal. Eesti Erametsaliit soovib, et uuendatud jahiseadus arvestaks senisest enam maaomanike põhiseaduslike õigustega,“ ütleb Eesti Erametsaliidu tegevjuht Ants Varblane.

„Hoiatusaktsiooniga on juba selle lühikese ajaga liitunud üllatavalt palju maaomanikke,“ märgib EEML tegevjuht. „Väärib mainimist, et aktsiooniga on kaasa tulnud mitte üksnes metsa-, vaid ka põllumaa omanikud.“

„Metsaseadus paneb omanikule kohustuse metsa heaperemehelikult majandada. Elurikkust säilitades ja igaüheõigust austades pakub metsaomanik avalikke hüvesid, millega kaasnevad ka kulutused. Praegune jahiseadus ei sunni jahimehi maaomanikuga arvestama, kui ulukid metsaomaniku tehtud töö või põllumehe saagi hävitavad. Maaomanikul tuleb korvata seegi kahju, kui jahi käigus vili maha sõidetakse või teed lõhutakse,“ selgitab Varblane.

Eesti Erametsaliit leiab, et jahindust saab korraldada ainult koostöös maaomanikega, sest just nemad kannavad vastutust loodusrikkuste säilimise eest ja teevad majandamisel kulutusi.

Eesti Erametsaliidu algatatud hoiatusaktsioonile on toetust avaldanud Eesti Omanike Keskliit, Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eestimaa Talupidajate Keskliit.